همهی ما معمولاً در دمای متعادل ورزش میکنیم اما پژوهشهای جدید چیز دیگری میگویند.
آب و هوای معتدل و مساعد، برای دویدن آهسته بسیار مناسب است و ما معمولاً در هوای مناسب ورزش میکنیم؛ اما پژوهشهای جدید میگویند که ورزش در دماهای پایین، باعث چربی سوزی بیشتری میشود. در این پژوهشها آمده است که اگر ورزشهایی مانند پیادهروی یا دویدن را در سرما انجام دهید، چربیهای بیشتری را از دست خواهید داد.
در این پژوهش، ۱۱ داوطلب بالغ با فرم بدن طبیعی یا دارای اضافه وزن شرکت داشتند. در طول این آزمایش مشخص شد فرآیند اکسیداسیون لیپید در دمای صفر درجه سلسیوس در مقایسه با دمای ۲۱ درجه سلسیوس، با سرعت ۳ برابر بیشتر انجام میشود. اکسیداسیون لیپید، به فرآیندی گفته میشود که طی آن، رادیکالهای آزاد به الکترونهای چربی موجود در غشای سلولی حملهور شده و آنها را میربایند و چربی را به شکل رادیکال در میآورند.
داوطلبانی که در این آزمایش شرکت کرده بودند، یکسری تمرینات استاندارد برای ورزش سنگین در دماهای صفر و ۲۱ درجه سلسیوس انجام دادند. آنها این ورزش را در ده دوره انجام دادند که شامل ۱ دقیقه دوچرخه سواری با تلاش ۹۰ درصد، دورههای ریکاوری ۹۰ ثانیهای با تلاش ۳۰ درصد و در پایان هر کدام نیز یک دورهی آهسته شدن تدریجی را انجام دادند.
پژوهشگران دانشگاه لورنتین کانادا که این بررسی را انجام دادند اعلام کردهاند که این نخستین پژوهش انجام شده در زمینهی تأثیر محیط سرد روی سوخت و ساز بدن حین انجام تمرینات ورزشی سخت و سوخت و ساز پس از مصرف غذا در روز بعد از تمرینات، است. آنها همچنین اعلام کردند که فرآیند سوخت و ساز بحرانی بدن در دمای سرد، بسیار سریعتر اتفاق میافتد؛ اما این شرایط سرد که نوعی محرک هستند، برای سوخت و ساز بعد از خوردن غذا در روز بعد از تمرین، کمتر مطلوب بودند.
وقتی که بدن ما فعالیت دارد، مواد غذایی را به شکل بهتری مصرف میکند و سطوح چربی در خون را نظم میبخشد. دانشمندان برای بررسی تأثیر محیط سرد روی بدن داوطلبان، دمای پوست، دمای مرکز بدن، سرعت تپش قلب و مقدار اکسیژنی که به عضلات چهار سر ران میرسد را اندازهگیری کردند. روز بعد از تمرینات، پس از خوردن یک صبحانهی پر چرب، از داوطلبان نمونهی خون گرفته شد تا سطح انسولین، گلوکز و تریگلیسیرید بررسی شود تا مجدداً نرخ اکسیداسیون لیپید اندازهگیری شده و تأثیرات تمرینهای روز گذشته مشخص شود.
تمرین در دمای سرد، بلافاصله میزان اکسیداسیون لیپید را ۳۵۸ درصد بیشتر کرده بود؛ اما تفاوتی در میزان اکسیداسیون لیپید پس از مصرف صبحانه در روز بعد مشاهده نشد؛ یعنی میزان اکسیداسیون لیپید در روز پس از تمرین، تفاوتی با تمرین در دمای عادی نداشت. در واقع، پاسخ قندخون (عاملی در بدن که پس از خوردن غذا، میزان قند موجود در خون را تغییر میدهد) روز بعد از تمرین در دمای عادی، بهتر از تمرین در دمای سرد بود.
پژوهشگران بر این باورند که تمرین در دمای سرد باعث افزایش سرعت چربی سوزی میشود اما سوخت و ساز بدن در روز بعد از تمرین، در مقایسه با تمرین کردن در دمای عادی، ضعیفتر خواهد بود. از آنجایی که تعداد داوطلبان این پژوهش کم بوده، نمیتوان نتیجهای قطعی از این مطالعه گرفت؛ اما این پژوهش میتواند نقطهی آغاز خوبی برای انجام بررسیهای بیشتر در مورد تأثیر دمای محیط حین انجام تمرین در سوزاندن چربی باشد.
ما میدانیم که ورزش کردن امری ضروری برای سلامتی و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای کبدی، دیابت، بیماریهای قلبی و سایر بیماریها است؛ اما آنچه که اهمیت دارد این است که اکنون میدانیم باید چه کارهایی انجام دهیم تا بازدهی تمرینات ورزشی خود را به حداکثر برسانیم.