فهرست...
چشم صورتی یا التهاب ملتحمه Conjunctivitis عفونت یا تورم غشای خارجی کره چشم است. در این بیماری عروق خونی ملتحمه- غشای نازکی که که بخش خارجی چشم را می پوشاند- ملتهب می شود. این پدیده موجب تغییر رنگ ملتحمه از سفید به صورتی می گردد.
چشم صورتی در کودکان بسیار شایع و مسری است و می تواند به سرعت از کودکی به کودک دیگر (در مدرسه، مهد کودک و …) منتقل شود. با این وجود، این بیماری به ندرت به بینایی آسیب می زند به ویژه اگر به سرعت درمان شود و پس از درمان، عارضه طولانی مدت نخواهد داشت.
عوامل ایجاد چشم صورتی
- ویروس ها شامل انواعی که عامل سرماخوردگی هستند.
- باکتری
- عوامل محرک مانند شامپوها، گرد و خاک، دود سیگار و کلر استخر
- واکنش به قطره های چشمی
- واکنش آلرژیک به گرده گیاهان، گرد و خاک یا دود سیگار یا آلرژی به لنزهای تماسی
- قارچ، آمیب و انگل ها
انواع چشم صورتی
سویه های ویروسی از انواع بسیار شایع و مسری هستند. این نوع از بیماری از یک چشم و با ریزش زیاد اشک و ترشحات چشمی آغاز می شود. پس از چند روز، چشم دیگر هم درگیر می شود. ممکن است یک غده لنفی متورم در جلوی گوش یا زیر استخوان فک خود احساس کنید.
سویه های باکتریایی معمولا یک چشم را درگیر می کنند اما در هر دو چشم نیز دیده می شوند. علاوه بر علائم چشمی، دچار خارش و آبریزش بینی می شوید.
انواع آلرژیک موجب ریزش اشک، خارش و قرمزی هر دو چشم می شوند. ممکن است دچار خارش و آبریزش بینی شوید.
بیماری چشمی نوزادی Ophthalmia neonatorum نوع شدیدی از التهاب ملتحمه است که نوزادان را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری اغلب به دلیل باکتری های خطرناک ایجاد می شود و برای جلوگیری از آسیب دائمی چشم یا نابینایی باید سریعا درمان شود.
التهاب قسمت داخلی پلک Giant papillary conjunctivitis که به دلیل استفاده طولانی مدت از لنزهای تماسی یا چشم مصنوعی اتفاق می افتد. پزشکان معتقدند این بیماری به دلیل واکنش آلرژیک به ابزار غیرطبیعی در چشم رخ می دهد.
علائم چشم صورتی
علائم به عامل ایجاد التهاب بستگی دارد اما به طور کلی شامل موارد زیر است:
- قرمزی در سفیدی چشم یا قسمت داخلی پلک
- تورم ملتحمه
- ریزش اشک
- ترشحات زرد رنگ غلیظ که اغلب بعد از خواب روی مژه ها را می پوشاند و باعث می شود مژه ها به یکدیگر می چسبند.
- ترشحات سفید یا سبز رنگ چشم
- خارش چشم ها
- سوزش چشم ها
- تاری دید
- حساسیت به نور
- تورم غدد لنفاوی (اغلب به دلیل عفونت ویروسی)
برای بهبود علائم چشم صورتی چه اقداماتی انجام دهم؟
بسیاری از علائم با رعایت بهداشت بهبود می یابد. دست های خود را به ویژه قبل از غذاخوردن با آب گرم و صابون بشویید.
چشم خود را تمیز نگه دارید: روزانه چند بار پلک و مژه خود را با پد چشمی شستشو دهید. بعد از شستشوی چشم ها، دست های خود را با آب گرم و صابون بشویید.
تا زمانی که عفونت چشم برطرف شود: ملحفه، روبالشی و حوله خود را به طور روزانه تعویض کنید و همه موارد را با آب داغ و شوینده بشویید. وسایل شخصی مانند حوله را دور از دسترس دیگران قرار دهید.
به چشم خود دست نزنید. از پدهای مخصوص چشم برای تمیز کردن یا خاراندن استفاده کنید.
لوازم آرایش، قطره چشم یا لنزهای تماسی خود را در اختیار دیگران قرار ندهید. تا زمان بهبودی از عینک استفاده کنید.
از کمپرس گرم استفاده کنید. پد شستشوی پلک و مژه را در آب گرم قرار دهید و به مدت چند دقیقه روی چشم قرار دهید. کمپرس گرم را روزی 4-3 بار انجام دهید. این روش به بهبود درد و رفع پوسته های روی مژه ها کمک می کند.
از چشم خود محافظت کنید. از گرد و خاک و سایر عوامل محرک فاصله بگیرید.
عوارض چشم صورتی چیست؟
به طور معمول، چشم صورتی بعد از رعایت نکات بهداشتی یا مصرف دارو بهبود می یابد. چشم صورتی خفیف اغلب بدون خطر است و به خودی خود بهبود می یابد. اما برخی از انواع التهاب ملتحمه می تواند جدی و تهدید کننده باشد و باعث زخم قرنیه شود. التهاب ناشی از ویروس در مدت 3-2 هفته بهبود می یابد. در مورد انواع باکتریایی مصرف آنتی بیوتیک ها کمک کننده است.