بیماری‌هاکرونا

در دوران همه‌گیری کرونا، آنفولانزا ناپدید شده است

یک سال و نیم است که جهان درگیر کرونا شده؛ اما در این بین اتفاق جالبی برای آنفولانزا رخ داده است.

طبق گفته‌ی سازمان بهداشت جهانی، از زمانی که جهان‌گیری بیماری کرونا آغاز شده، شمار مبتلایان به آنفولانزا به شکل چشمگیری کاهش یافته و درصد موارد ابتلا بسیار پایین است. متخصصان اپیدمیولوژی بر این باور هستند که اقدامات کشورها در زمینه‌ی سلامت عمومی به منظور جلوگیری از انتشار کرونا، باعث جلوگیری از سرایت آنفولانزا نیز شده است. ویروس‌های آنفولانزا نیز همانند SARS-CoV-2 منتقل می‌شوند؛ اما انتقال شخص به شخص آن کم‌تر مؤثر است.

پاییز سال گذشته، کاهش نرخ مبتلایان به آنفولانزا خیلی سریع در سراسر جهان رخ داد و از آن زمان به بعد همچنان پایین مانده است. در ایالات متحده در فصل آنفولانزای سال ۲۰۲۰-۲۰۲۱ چیزی در حدود ۶۰۰ نفر در اثر ابتلا به آنفولانزا جان خود را از دست داده‌اند و این در حالی است که سال قبل در این کشور ۲۲ هزار نفر و دو سال پیش نیز ۳۴ هزار نفر در اثر ابتلا به آنفولانزا جان خود را از دست دادند. ویروس‌های آنفولانزا هر سال خود را تغییر می‌دهند و به همین دلیل سالانه متناسب با سویه‌های ویروس، واکسن‌هایی برای این بیماری ساخته می‌شود. با توجه به کاهش آمار مبتلایان به آنفولانزا، هنوز مشخص نیست که روند ساخت واکسن برای سال آینده چگونه خواهد بود و این‌که آیا الگوهای معمولی بیماری باز می‌گردند یا خیر.

سازمان بهداشت جهانی همانند هر سال، در ماه فوریه سویه‌های مختلف ویروس آنفولانزا را برای ساخت واکسن اعلام کرد که مشخص شد بر اساس سویه‌های بسیار کم این ویروس‌ها بوده است. امسال در مقایسه با سال گذشته، ویروس‌های آنفولانزای کم‌تری در جهان هستند و این یعنی احتمال جهش یافتن آن‌ها بسیار پایین است و این امکان وجود دارد که اثربخشی واکسن‌های آنفولانزا ساخته شده در سال جاری بیش از هر زمان دیگری باشد. تعداد زیادی از متخصصان بهداشت از این اتفاق خوشحال هستند و از سوی دیگر نیز برخی نگران از دست رفتن توانایی پاسخ ایمنی بدن هستند. با این حال، اگر شیوع آنفولانزا برای چندین سال روند کاهشی داشته باشد، کودکان نوپای امروزی شانس تأثیرگذاری ویروس روی پاسخ ایمنی بدن را از دست می‌دهند و این یعنی سیستم ایمنی بدن آن‌ها در مقایسه با نسل‌های قبلی ضعیف‌تر خواهد بود. این اتفاق برای زندگی آن‌ها هم خوب است و هم بد؛ البته خوب یا بد بودن قضیه به این‌که چه جهش‌هایی از ویروس آنفولانزا در زمان زندگی آن‌ها وجود داشته باشند هم بستگی دارد.

سازمان بهداشت جهانی وضعیت انتقال آنفولانزا را در ۱۸ نقطه از جهان دنبال می‌کند که در ادامه داده‌های مربوط به سه منطقه‌ی آمریکای شمالی (برمودا، ایالات متحده و کانادا)، آمریکای جنوبی (آرژانتین، شیلی، پاراگوئه و اروگوئه) و اقیانوسیه (استرالیا، کالدونیای جدید، فیجی، نیوزیلند و پاپوآ گینه نو) را مشاهده می‌کنید. این داده‌ها نشان می‌دهند که نتیجه‌ی آزمایش حدود ۵ درصد از افرادی که بیماری شبه آنفولانزا داشته‌اند مثبت شده است که در مقایسه با سال‌های گذشته بسیار کم‌تر است.

وضعیت مبتلایان به آنفولانزا

منبع
Scientific American

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا