دانستنی های سلامت

خواب شب بهتر است یا شب زنده‌داری؟

خواب، یکی از نیازهای اساسی انسان است و بسیاری از متخصصان خواب شب را توصیه می‌کنند و هشدار می‌دهند که بیدار ماندن در شب به بدن آسیب می‌رساند.

دو نوع آدم در این دنیا وجود دارد: افرادی که از شنیدن آواز پرندگان در اول صبح لذت می‌برند و افرادی که ناله می‌کنند و آرزو می‌کنند که پرندگان دکمه بی‌صدا داشته باشند.

افراد سحرخیز که به آن‌ها لارک صبحگاهی نیز گفته می‌شود، در دسته اول قرار می‌گیرند. اکثر افراد سحرخیز از بیدار شدن در زمانی که روز تازه آغاز شده است لذت می‌برند و در ساعات عصر به سرعت خسته می‌شوند.

از سوی دیگر، جغد‌های شب، تمایل دارند دیر وقت بیدار شوند و تا ساعات نزدیک به صبح بیدار بمانند؛ زیرا بر این باور هستند که در ساعات پایانی روز بیشترین بازدهی را دارند.

میشل ورلی، مدیر عملیات بالینی در مؤسسه Aeroflow Sleep، توضیح می‌دهد که اصطلاح «جغد شب» از حیوانی واقعی الهام گرفته شده است. این اصطلاح افرادی را توصیف می‌کند که شب‌ها انرژی بیشتری دارند و در روز می‌خوابند و مانند جغد‌های شبانه رفتار می‌کنند.

بنابراین، آیا شما یک پرنده صبحگاهی هستید یا یک جغد شب؟ آیا الگو‌های خواب ترجیحی شما می‌توانند بر سلامت شما تأثیر بگذارند؟ برای یافتن پاسخ این سوال با مجله دانستنی کیمازی همراه باشید.

پرنده صبحگاهی به چه افرادی گفته می‌شود؟

این افراد که پرندگان صبحگاهی یا سحرخیز نام دارند، همواره چنین رفتارهایی دارند:

  • شب‌ها زود به رختخواب می‌روند.
  • صبح زود بیدار می‌شوند.
  • با شروع روز بهترین احساس را دارند.
  • در اواخر بعد از ظهر و عصر انرژی کم‌تری دارند.
  • بیدار ماندن پس از یک ساعت خاص برای آن‌ها مشکل است.

به عنوان یک قاعده کلی، پرندگان صبحگاهی در مقایسه با جغدهای شب، با جامعه سازگارتر هستند. افراد سحرخیز معمولاً برای تنظیم برنامه‌های استاندارد روز، زمان‌بندی دقیقی دارند که می‌تواند کار کردن در طول روز را برای آن‌ها ساده‌تر کند.

در واقع، طبق یک بررسی تحقیقاتی در سال ۲۰۱۲، افراد سحرخیز سطوح بالاتری از احساسات مثبت را گزارش می‌کنند. با این‌حال، شایان ذکر است که شادی و سایر احساسات مثبت زمانی ایجاد می‌شوند که الگوی خواب شما به گونه‌ای باشد که بتوانید خیلی راحت تر با جامعه ارتباط برقرار کنید.

از طرف دیگر، این افراد سحرخیز شب‌ها حدود ساعت ۸ یا ۹ به رخت‌خواب می‌روند؛ بنابراین پیگیری و حفظ روابط و سایر ارتباطات اجتماعی ممکن است تا حدودی دشوارتر شود. اگر با افرادی که همانند شما سحرخیز هستند ارتباط داشته باشید، این مشکل را تجربه نخواهید کرد.

جغد شب به چه افرادی گفته می‌شود؟

این افراد که جغد شب یا شب زنده‌دار نام دارند، همواره چنین رفتارهایی دارند:

  • تا دیر وقت بیدار می‌مانند.
  • از خوابیدن لذت می‌برند.
  • در اواسط یا اواخر روز بهترین احساس را دارند.
  • در شب انرژی بیشتری دارند.
  • اگر صبح زود بیدار شوند احساس خستگی می‌کنند.
  • در طول روز به سختی هوشیار هستند.

جغد شب بودن چند جنبه منفی دارد. از آن‌جایی که بیشتر جامعه بر اساس یک برنامه روزانه شکل گرفته است (مانند ساعت کاری ۹ تا ۱۷ یا کلاس‌های روزانه مدرسه و دانشگاه) کسانی که دیر بیدار می‌شوند ممکن است برای انجام یک شغل سنتی کار سخت‌تری داشته باشند. جغد‌های شب جوان حتی ممکن است در تطبیق برنامه خواب خود با برنامه ثابت مدرسه مشکل داشته باشند.

یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ نشان داد که جغد‌های شب ممکن است با مشکلات دیگری مانند افزایش خطر بیماری‌های روانی و نگرانی‌های متابولیک نیز روبه‌رو شوند.

با این‌حال، شاید پرندگان صبحگاهی غذای بیشتری بیابند؛ اما جغدهای شب هم بی‌نصیب نمی‌مانند. به عبارت دیگر ترجیح دادن ساعات عصر و شب به صبح زود همیشه چیز بدی نیست. بسیاری از هنرمندان، نویسندگان و متخصصان خلاق متوجه می‌شوند که بهترین کار خود را در حالی انجام می‌دهند که جهان آرام در اطراف آن‌ها می‌خوابد.

در پایان روز، بهتر است برای حفظ سلامتی خود حتماً زود بخوابید؛ اما اگر نخوابید هم چیزهای دیگری نصیب شما می‌شوند.

چه چیزی شما را سحرخیز یا شب زنده‌دار می‌کند؟

محققان یک مطالعه در سال ۲۰۲۰ پی بردند که ژنتیک شما ممکن است به شما کمک کند که سحرخیز یا شب زنده‌دار شوید. ریتم شبانه‌روزی نیز ممکن است در تعیین زمان خواب شما نقش داشته باشد.

البته، ریتم شبانه‌روزی به‌طور خودکار به مدت زمان خواب ربطی ندارد؛ بنابراین خوابیدن برای مدت زمان طولانی لزوماً شما را به یک جغد شب تبدیل نمی‌کند.

کارشناسان هنوز چیز‌های زیادی برای یادگیری در مورد خواب دارند،و این شامل زمان‌بندی خواب مانند صبح و عصر می‌شود.

همان مطالعه بالا بررسی کرد که آیا استفاده روزانه از تلفن هوشمند می‌تواند به رمزگشایی زمان‌بندی خواب کمک کند یا خیر. محققان به شکاف واضحی در میان شرکت ‌کنندگانی که زودتر یا دیرتر از تلفن‌هایشان استفاده می‌کردند، اشاره کردند؛ اما بسیاری از شرکت‌کنندگان در یکی از این دو گروه قرار نداشتند.

نویسندگان مطالعه همچنین دریافتند که:

  • شواهد نشان می‌دهد که زنان ترجیح می‌دهند زود بیدار شوند.
  • یک ارتباط بالقوه بین سحرخیزی و ویژگی شخصیتی وظیفه‌شناسی وجود دارد.

بررسی تحقیقاتی نشان می‌دهد که افراد جاه‌طلب و با انگیزه بالا به احتمال زیاد در اوایل روز فعال هستند. البته، ویژگی‌های شخصیتی شما لزوماً باعث سحرخیز شدن شما نمی‌شود. خیلی خوب می‌توانید عادت کنید که زود بلند شوید؛ زیرا این چیزی است که جامعه برای موفقیت به آن نیاز دارد.

یک مطالعه متفاوت در سال ۲۰۲۰ به ارتباط بین ریتم خواب خواب و فعالیت بدنی اشاره کرد. افراد سحرخیز تمایل به فعالیت بدنی بیشتری داشتند، در حالی که جغد‌های شب تمایل کم‌تری داشتند. جالب است بدانید در دنیای حیوانات، جغد‌های شب نر، زمان بیشتری را به بی‌تحرکی می‌گذرانند.

شناخت الگوی خواب شخصی شما

ساده‌ترین راه برای تشخیص ریتم خواب چیست؟ ساعت زنگ‌دار خود را کنار بگذارید و زمانی که به‌طور طبیعی به رخت‌خواب می‌روید و از خواب بیدار می‌شوید را آزمایش کنید.

ممکن است متوجه شوید که چندین روز طول می‌کشد تا بدن شما به الگوی دلخواه خود برسد. با این‌حال، در نهایت متوجه خواهید شد که پس از مدتی، در زمانی خاص به رخت‌خواب می‌روید و تقریباً در ساعتی خاص از خواب بیدار می‌شوید.

  • اگر اغلب تا نیمه شب احساس خواب آلودگی نمی‌کنید، احتمالاً یک جغد شب هستید.
  • اگر معمولاً کمی پس از غروب خورشید خمیازه می‌کشید و حتی اگر بخواهید هم نمی‌توانید تا دیروقت بیدار بمانید، احتمالاً یک پرنده صبحگاهی هستید.

با این‌حال، یک بررسی تحقیقاتی در سال ۲۰۱۲ نشان داد که اکثر مردم احتمالاً جایی بین این دو گروه قرار می‌گیرند.

آیا می‌توانید الگوی خواب خود را تغییر دهید؟

بر اساس یک بررسی تحقیقاتی که در سال ۲۰۲۱ در مورد ژن‌هایی که ساعت بدن ما را تغییر می‌دهند انجام شد، ممکن است ما در نهایت کنترل بیشتری بر الگو‌های خواب خود داشته باشیم؛ اما هنوز روش یا دارویی برای کنترل این الگو معرفی نشده است.

در حال حاضر، آن مداخلات یک رویای دور باقی می‌مانند و هیچ قرص جادویی نمی‌تواند جغد‌های شب را صبح‌ها راحت‌تر از تخت بیرون بیاورد.

ورلی توضیح می‌دهد که تغییر الگوی خواب شما می‌تواند یک انتقال دشوار باشد. تغییر الگوی خواب، تغییری است که هم به تغییر در رفتار‌های معمول خواب شما و هم به تغییر میزان صبر شما نیاز دارد.

علاوه بر این، الگوی خواب شما می‌تواند با افزایش سن تغییر کند. وقتی وارد میان‌سالی و بزرگ‌سالی می‌شوید، ممکن است متوجه شوید که خود به خود صبح زود بیدار می‌شوید.

کلام آخر

فرقی نمی‌کند که سحرخیز یا جغد شب باشید، آن‌چه که اهمیت دارد و باید بدانید این است که خواب باکیفیت نقشی اساسی در سلامت جسمی و ذهنی ایفا می‌کند.

اگر به نظر می‌رسد خواب کافی ندارید و همواره احساس خواب آلودگی دارید، یک پزشک یا متخصص خواب می‌تواند راهنمایی‌های بیشتری در مورد علل احتمالی ارائه دهد و به شما کمک کند تا گزینه‌هایی را برای بهبود خواب خود کشف کنید.

منبع
Healthline

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا