پزشکیفناوری‌های پزشکی

نوتروبات؛ رباتی سلولی برای انتقال دارو به مغز

محققان به تازگی توانسته‌اند نوتروفیل‌ها را به حامل‌های دارویی (نوتروبات) تبدیل کنند که قادر هستند برای درمان سرطان مغز از سد خونی-مغزی در مغز موش عبور کنند.

تیمی از محققان انستیتو فناوری هاربین در همکاری یکی از بیمارستان‌های وابسته به دانشگاه هاربین موفق شدند ربات‌های کوچکی را توسعه دهند که داروهای درمان بیماری سرطان را بدون تحریک سیستم دفاعی بدن، از سد خونی-مغزی عبور می‌دهند و به مغز می‌رسانند. در مقاله‌ای که توسط این گروه در ژورنال Science Robotics منتشر شده است، اشاره شده است که این ربات‌های کوچک توسعه داده شده، بر روی مغز موش‌ها تست شده‌اند.

سال‌هاست که دانشمندان رشته پزشکی به دنبال یافتن راه‌هایی برای انتقال داروها به مغز برای درمان بیماری‌های مغزی از جمله سرطان‌های مغز هستند. از آن‌جایی که مغز توسط جمجمه محافظت می‌شود، تزریق مستقیم دارو به مغز کاری بسیار دشوار است. هم‌چنین محققان در تلاش‌های خود با سد خونی-مغزی روبه‌رو هستند که مویرگ‌های خونی مغز و نخاع را پوشانده است و مانع از ورود مواد خارجی به مغز و نخاع می‌شود، بنابراین صرف تزریق یک دارو به داخل رگ نمی‌تواند گزینه مناسبی برای رسیدن دارو به مغز باشد. در تلاش جدید محققان چینی، از یک نوع سلول دفاعی بدن (نوتروفیل) استفاده شده است که به طور طبیعی می‌تواند از سد خونی-مغزی عبور کند و داروها را به مغز برساند.

محققان برای ساخت این ربات‌های سلولی کوچک، گروهی از سلول‌های خونی سفید یعنی نوتروفیل‌ها را در معرض ذرات نانوژل مغناطیسی‌ای قرار دادند که با قطعاتی از ای‌کلای (نوعی باکتری) پوشانده شده بودند. هنگامی‌که نوتروفیل‌ها در معرض این ذرات قرار می‌گیرند، به طور طبیعی تصور می‌کنند که این ذرات چیزی جز باکتری ای‌کلای نیستند و آن‌ها را محاصره می‌کنند و می‌بلعند.

نانوژل
نانوژل‌های بلعیده شده توسط نوتروفیل

این ریزربات‌ها در ادامه به داخل بدن موشی تزریق می‌شوند که به نوعی سرطان مغز مبتلا است. این تیم سپس از یک میدان مغناطیسی استفاده می‌کند تا به وسیله آن ربات‌ها را هدایت کند و از داخل سد خونی-مغزی عبور دهد (نوتروفیل‌هایی که نانوژل‌های پوشیده شده با قطعات ای‌کلای را بلعیده‌اند، به عنوان یک سلول طبیعی بدن از سد خونی-مغزی عبور می‌کنند). پس از ورود این ربات‌های کوچک به مغز، دارو آزاد می‌شود.

نوتروبات
نوتروباتی که با عبور از سد خونی-مغزی در کنار گلیوما (نوعی سلول سرطانی مغز) قرار گرفته است

توسعه نوتروبات‌ها یک موفقیت بزرگ در زمینه‌ی درمان بیماری‌های مغزی است. محققان قصد دارند به بررسی‌های خود بر روی موش‌ها ادامه بدهند و به دنبال آن این روش درمانی را به مرحله انسانی و تست بر روی افراد مبتلا به بیماری‌های مغزی برسانند.

منبع
Tech Xplore

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا