مدرنا واکسن ترکیبی کووید ۱۹ و آنفولانزا میسازد
چند ماهی است که واکسیناسیون گسترده علیه بیماری کووید ۱۹ در سراسر جهان و ایران آغاز شده است و حالا به فصل آنفولانزا نزدیک میشویم.
در جهان، شرکتهای مختلفی هستند که واکسن کووید ۱۹ تولید میکنند و مدرنا (Moderna) یکی از بزرگترین شرکتهای داروسازی در جهان است که واکسن کووید ۱۹ تولید کرده است. واکسن کووید ۱۹ مدرنا علیه تمام سویههای ویروس محافظت ایجاد میکند و در کنار واکسن فایزر/بیونتک، یکی از بهترین واکسنهای کووید ۱۹ در جهان بهشمار میرود. این شرکت بهتازگی اعلام کرده که قصد دارد کار جدید و عجیبی را در زمینه توسعه واکسن انجام دهد.
اکنون کارشناسان به این موضوع میاندیشند که آیا واکسنهای کووید ۱۹ به تقویت کنندههای سالانه نیاز دارند یا خیر. در این میان، شرکت مدرنا اعلام کرده که قصد دارد دوز تقویتی واکسن خود را بهصورت ترکیبی تولید کند که هم بتواند بر علیه کووید ۱۹ و هم بر علیه آنفولانزا محافظت ایجاد کند.
مدرنا، در ماه دسامبر سال ۲۰۲۰ میلادی مجوز استفاده اضطراری واکسن کووید ۱۹ را دریافت کرد و اکنون منتظر است که سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) این واکسن را بهطور کامل تأیید کند. در طول این زمان، مدرنا تصمیم گرفته که دوز تقویتی واکسن خود را بهصورت ترکیبی تولید کند.
دکتر ژاکلین میلر، نایب رئیس ارشد شرکت داروسازی مدرنا میگوید:
دائماً از ما سوال میشود که چرا میخواهید دوز تقویتی ترکیبی بسازید. پاسخ ساده است؛ فصل پاییز و زمستان نزدیک است و ما در این زمان شاهد گسترش آنفولانزا در نیمکره شمالی زمین خواهیم بود. کووید ۱۹ و آنفولانزا هر دو ویروسهایی تنفسی هستند که ریه افراد را درگیر میکنند و اگر افراد در فضای بسته در کنار هم باشند، شیوع این دو ویروس سریعتر خواهد بود.
دکتر میلر بر این باور است که ترکیب واکسن این دو بیماری، شاید کلید موفقیت طولانی مدت در برابر آنها باشد و اگر افراد بتوانند این دو واکسن را بهشکل یک دوز تقویتی ترکیبی دریافت کنند، این شانس وجود دارد که کووید ۱۹ به یک بیماری بومی تبدیل شود و آن دسته از افرادی که به آنفولانزا یا کووید ۱۹ مبتلا میشوند، خیلی سبک علائم را از خود بروز خواهند داد.
دکتر پاول گوپفرت، مدیر کلینیک پژوهشی واکسن در دانشگاه آلاباما واقع در بیرمنگام، خاطرنشان کرد که ما هنوز نمیدانیم تصمیم کارشناسان در مورد دوزهای تقویتی واکسن کووید ۱۹ چگونه خواهد بود و اینکه آیا نیاز است که مردم هر سال این دوزهای تقویتی را دریافت کنند یا خیر. وی در ادامهی صحبتهای خود گفت که اگر ما این شانس را داشته باشیم که به شکل یک دوز تقویتی ترکیبی واکسنهای بهروز شده کووید ۱۹ و آنفولانزا را دریافت کنیم، احتمال موفقیت ما در شکست این دو بیماری بیشتر خواهد شد. آنچه که برای همگان اهمیت دارد، سازگاری ما با این بیماریها است.
دکتر ویلیام شافنر، متخصص بیماریهای عفونی در دانشگاه وندربیلت در نشویل، با مدرنا و دکتر گوپفرت موافق است. وی در این خصوص میگوید:
مدرنا در ایجاد یک دوز ترکیبی مصمم است و در این زمینه سرمایهگذاری گستردهای کرده است. این میتواند نشانهای قوی بر این باشد که ما واقعاً به دوزهای سالانه واکسن نیاز داریم. هیچ شرکتی بدون آنکه بداند به دوزهای سالانه نیاز داریم، در این زمینه سرمایهگذاری نمیکند.
واکسنهای دوگانه چیز جدیدی نیستند
دکتر شافنر خاطرنشان کرد که واکسنهای دوگانه چندین سال است که مورد استفاده قرار میگیرند و این اتفاق در واکسنهایی که برای کودکان استفاده میکنیم دیده میشود. از جمله واکسنهای دوگانه یا چندگانه که چندین سال است مورد استفاده قرار میگیرند میتوان به واکسن سرخک-اوریون-سرخچه (MMR) و واکسن دیفتری-کزاز-سیاه سرفه (DTaP) اشاره کرد.
دلیل ترکیب واکسنها، جلوگیری از پدیدهای بهنام «اثر سوزن» است. اثر سوزن، باوری در میان جامعه است که بیان میکند اگر در دو سال نخست زندگی تعداد زیادی واکسن به ناحیهای خاص از بدن کودک تزریق شود، برای او خطرناک بوده و میتواند عواقب جدی در پی داشته باشد. به بیان دیگر، تزریق کمتر برای مردم راحتتر است و مراجعه به پزشک نیز کاهش مییابد و پزشکان میتوانند روی بیماریهای دیگری تمرکز کنند.
دکتر گوپفرت میگوید ما همزمان با تزریق واکسن کووید ۱۹، در حال تزریق واکسن آنفولانزا نیز هستیم و مشاهده کردیم که این دو روی یکدیگر اثر منفی ندارند. با وجود این، مدرنا قصد دارد آزمایشهای زیادی انجام دهد تا از این بابت مطمئن شود. بهطور کلی دکتر گوپفرت باور دارد که ترکیب این دو باعث ایجاد واکنشهای بد نخواهد شد.
دیدگاه مدرنا
در نشست تخصصی شرکت مدرنا، دکتر میلر اعلام کرد که با توجه به تجاربی که از گذشته بهدست آوردهایم میتوانیم بگوییم که به یک واکسن ترکیبی نیاز داریم و این یک نیاز اساسی است. واکسن ترکیبی میتواند به مدت یک سال یا بیشتر از ما در برابر بیماری کووید ۱۹ یا آنفولانزا محافظت کند.
وی در ادامه صحبتهای خود گفت:
تزریق چنین واکسنی برای فصل پاییز و زمستان میتواند علائم ناشی از بیماریها را کاهش دهد. همچنین باعث کاهش مرخصی از کار و مدرسه به علت بیماری میشود و میتواند افراد بسیار مسن یا بسیار جوان را از بیمارستان دور نگه دارد.
دکتر گوپفرت میگوید که واکسنهای mRNA بهسرعت قابل تغییر هستند؛ بنابراین در صورت تغییر سویههای ویروسها و جهش کردن آنها، میتوان فوراً واکسنی بر علیه آنها تولید کرد که بتواند از مردم محافظت کند. اگر چنین کاری واقعاً قابل انجام است، باید حتماً و بدون تعلل انجام شود.
دکتر شافنر میگید که هر واکسنی عوارض جانبی بههمراه دارد؛ بنابراین لازم است که دانشمندان در طول مطالعات گستردهی خود، از این عوارض آگاه شوند و آنها را دقیقاً به مردم اعلام کنند تا از نگرانی آنها در مورد واکسنها بکاهند.
خطرات آنفولانزا را به یاد داشته باشید
ساختن یک دوز تقویتی ترکیبی میتواند حواس مردم را به چیزی جمع کند که حداقل در طول یک سال گذشته از آن غافل بودهاند و این چیزی نیست جز بیماری آنفولانزا. آنفولانزا میتواند گاهی اوقات به اندازه کووید ۱۹ یا حتی بیشتر از آن خطرناک باشد. لازم است که افراد دوباره به آنفولانزا توجه کنند.
به دلیل گسترش بیماری کووید ۱۹، میزان ابتلا به آنفولانزا کاهش یافت. پژوهشگران میگویند که دلیل این اتفاق، استفادهی گستردهی مردم از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی و همچنین قرنطینه است. لازم است که ما به یاد داشته باشیم که آنفولانزا از بین نرفته و همین اطراف کمین کرده است. ما پیش از بیماری کووید ۱۹ در مورد آنفولانزا صحبت میکردیم و لازم است که هم اکنون نیز در مورد آن صحبت کنیم.
دکتر شافنر امیدوار است که عرضهی دوز تقویتی ترکیبی مردم را وادار کند که واکسیناسیون را انجام دهند.
مادامی که مدرنا به هدف خود یعنی تولید دوز تقویتی ترکیبی میاندیشد، چیزهای دیگری را هم در نظر دارد. این شرکت قصد دارد که در آینده، واکسن ویروس سینسیشیال تنفسی (RSV) را نیز در دوز تقویتی خود قرار دهد و از آن بهعنوان یک مبارز سه جانبه استفاده کند. واکسن ویروس RSV هنوز در بازار عرضه نشده است.