پزشکیدارو

فایزر: قرص کووید ۱۹ می‌تواند خطر بستری شدن و مرگ را تا ۸۹ درصد کاهش دهد

شرکت فایزر به‌عنوان نخستین سازنده واکسن کووید ۱۹، آزمایش روی قرص کووید ۱۹ را آغاز کرده و نتایج اولیه آن را منتشر کرده است.

فایزر روز جمعه گفت که آزمایش بالینی قرص این شرکت برای درمان کووید ۱۹ نشان داده است که این قرص بسیار مؤثر است و آن را گامی بزرگ در جهت پایان دادن به همه‌گیری توصیف کرد.

از زمان شروع بحران همه‌گیری کرونا، جهان به دنبال یک قرص ساده برای درمان ویروس کرونا در خانه بوده است. تاکنون تمام درمان‌ها یا تزریق داخل وریدی یا واکسن بوده‌اند.

فایزر بعد از مرک، دومین شرکتی است که قرص ضد کووید ۱۹ را تولید می‌کند. قرص ضد کووید شرکت مرک که با نام مولنوپیراویر شناخته می‌شود، در واقع یک داروی آنفولانزا است که برای مبارزه با ویروس کرونا تغییر یافته است. این در حالی است که قرص شرکت فایزر به طور خاص برای مبارزه با کووید ۱۹ ایجاد شده است.

این شرکت آمریکایی اعلام کرد که داروی آن‌ها به نام Paxlovid شناخته می‌شود و باعث کاهش ۸۹ درصدی خطر بستری شدن یا مرگ در میان بیماران بزرگ‌سال مبتلا به کووید ۱۹ که در معرض خطر بالای پیشرفت به سمت بیماری شدید هستند، خواهد شد.

نتایج حاصل از کارآزمایی بالینی مرحله میانی تا پایانی آن‌قدر قوی بود که فایزر از استخدام افراد جدید برای کارآزمایی خودداری خواهد کرد.

فایزر داده‌ها را در اسرع وقت برای دریافت مجوز استفاده اضطراری به سازمان غذا و دارو ارسال می‌کند.

آلبرت بورلا، مدیرعامل فایزر گفت:

اخبار امروز یک گام بزرگ در تلاش‌های جهانی برای توقف ویرانی این بیماری همه‌گیر است. این داده‌ها حاکی از آن است که کاندیدای ضد ویروسی خوراکی ما، در صورت تأیید مقامات نظارتی، پتانسیل نجات جان بیماران و کاهش شدت عفونت‌های کووید ۱۹ را دارد و باعث می‌شود که از هر ۱۰ نفر مبتلا به کووید ۱۹، تقریباً ۹ نفر در خانه بهبود یابند و نیازی به بستری شدن نداشته باشند.

در این آزمایش، ۱۲۱۹ بزرگسال مبتلا به کووید ۱۹ در آمریکای شمالی و جنوبی، اروپا، آفریقا و آسیا شرکت داشته‌اند.

در روزهای نخست بلافاصله پس از ظهور علائم، به مدت پنج روز، هر ۱۲ ساعت به برخی از آن‌ها داروی آزمایشی داده شد و برخی دیگر دارونما دریافت کردند.

شرکت فایزر در بیانیه خود گفت:

تحلیل موقت برنامه‌ریزی ‌شده، کاهش ۸۹ درصدی خطر بستری شدن یا مرگ ناشی از کووید ۱۹ را در افرادی که قرص آزمایشی را مصرف کردند در مقایسه با افرادی که دارونما مصرف کرده بودند نشان داد.

۱۰ نفری که دارونما مصرف کردند جان خود را از دست دادند، در حالی که در میان افرادی که داروی فایزر را دریافت کرده بودند، هیچ مرگ و میری رخ نداد.

فایزر یک مجموعه آزمایشی شامل ۳۰۰۰ نفر را برنامه‌ریزی کرده بود؛ اما زمانی که به ۷۰ درصد آن رسید متوقف شد؛ زیرا نتایج این دارو بسیار امیدوارکننده بود.

جستجوی برای یافتن یک قرص

چندین شرکت در حال کار روی دارو‌های ضد ویروسی خوراکی هستند که می‌توانند همان کاری را که داروی تامیفلو برای آنفولانزا انجام می‌دهد تقلید کنند و از پیشرفت بیماری به سمت وضعیت شدید جلوگیری کنند.

بریتانیا روز پنجشنبه اولین کشوری بود که یک قرص ضد کووید را تأیید کرد؛ زیرا استفاده از داروی ضد ویروسی مرک به نام مولنوپیراویر برای درمان بیماران مبتلا به کروناویروس خفیف تا متوسط، مؤثر است.

محصول فایزر به عنوان مهار‌کننده پروتئاز شناخته می‌شود و در آزمایشات نشان داده شده است که دستگاه تکثیر ویروس را مسدود می‌کند.

اگر این قرص واقعاً کار کند، احتمالاً فقط در مراحل اولیه عفونت مؤثر خواهد بود.

زمانی که کووید به بیماری شدید پیشرفت می‌کند، تکثیر ویروس تا حد زیادی متوقف شده و بیماران از پاسخ ایمنی بیش از حد رنج می‌برند.

تاکنون، دارو‌های درمانی کووید مانند آنتی‌بادی‌های مونوکلونال و رمدسیویر مجاز برای استفاده به صورت داخل وریدی تجویز می‌شدند.

قرص مولنوپیراویر شرکت مرک در ابتدا به عنوان یک مهارکننده آنفولانزا و ویروس سنسیشیال تنفسی توسط تیمی در دانشگاه اموری در آتلانتا، جورجیا ساخته شد.

بریتانیا که یکی از کشور‌هایی بود که بیشترین آسیب را از کووید ۱۹ دیده بود، در ۲۰ اکتبر اعلام کرد که ۴۸۰ هزار دز مولنوپیراویر سفارش داده است.

فایزر در حال انجام دو کارآزمایی بالینی دیگر با قرص خود است: در میان افرادی که در معرض خطر ابتلا به کووید شدید نیستند و در میان افراد نزدیک به افراد مبتلا به کووید. این شرکت می‌خواهد ببیند آیا این قرص از آن‌ها در برابر بیماری محافظت می‌کند یا خیر.

علاوه بر فایزر و مرک، شرکت Roche که غول داروسازی سوئیسی است نیز روی یک قرص کووید ۱۹ کار می‌کند.

منبع
Science Alert

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا