شرکت فایزر و بیونتک در بیانیهای مشترک اعلام کردهاند که واکسن آنها در برابر جهشها کووید ۱۹ کارایی دارد.
فایزر و بیونتک که از پیشگامان تولید واکسن کرونا در جهان هستند؛ روز جمعه اعلام کردند که واکسن آنها در برابر جهشهای ویروس کووید ۱۹ نیز کارایی دارد. این خبر بسیار خوبی است؛ اما کارشناسان هشدار میدهند که ممکن است گونههای جهش یافتهی کووید ۱۹ که ریشهی آنها به بریتانیا و آفریقای جنوبی باز میگردد، با خود گونههای جهش یافتهی دیگری را نیز به همراه داشته باشند که ما آنها را نمیشناسیم؛ بنابراین ممکن است یکی از آن جهشهای ناشناخته بتواند کارایی واکسن را زیر سوال ببرد.
دکتر جان بروکس، مدیر ارشد مرکز اورژانسی کنترل بیماری کرونا میگوید:
این نخستین گام ما در مسیری درست است، ما امیدواریم که یافتههای بعدی ما نیز مهر تأییدی بر اطلاعات فعلی زده و کارایی واکسن را نشان دهند.
گونهی جهش یافتهی جدید کووید ۱۹ که با نام B117 شناخته میشود، برای نخستینبار در ماه دسامبر نگرانیهایی را در میان پزشکان انگلیسی برانگیخت؛ زیرا در همان ماه بود که جهشی در کرونا ویروس دیده شد که میان افراد مبتلا به کووید ۱۹ کشف شد. از آن زمان تا به امروز، این جه اصلی ویروس کووید ۱۹ در بیش از ۴۵ کشور در سرتاسر جهان دیده شده است.
پس از آن، تحقیقات دیگری صورت گرفت که نشان میدادند که این گونهی جهش یافته در مقایسه با ویروس اصلی کووید ۱۹ بسیار سریعتر از فردی به فردی دیگر منتقل میشود. روز جمعه مقامات بهداشت عمومی بریتانیا اطلاعات تازهای را در مورد جهش B117 منتشر کردند که نشان میدادند این گونهی جهش یافته در مقایسه با ویروس اصلی کووید ۱۹، بین ۵۰ تا ۷۰ درصد واگیرتر است. در گونهی B117 حدود ۲۳ جهش دیده شده است که ۸ عدد از آنها به پروتئین اسپایک ویروس مربوط هستند. این گونهی جهش یافته دارای دامنهی اتصال تغییر یافتهای به نام N501Y است. این دامنهی اتصال، روی پروتئین اسپایک ویروس واقع شده که امکان دسترسی آسانتر به گیرندههای ACE2 در سلولهای انسانی را به ویروس میدهد. همین موضوع باعث میشود که نرخ ابتلا به این گونههای جهش یافته بسیار بالاتر از سایر گونههای جهش یافتهی ویروس باشد.
این دامنهی اتصال تغییر یافته در گونهی جهش یافتهی آفریقای جنوبی هم دیده شده است. این گونهی جهش یافته به سرعت در سرتاسر کشور منتشر شده و به سایر کشورها نیز راه یافته است.
شرکت فایزر و بیونتک روی جمعه در بیانیه مشترک خود گفتند:
مدتی قبل دانشمندان ما مطالعاتی را روی گونهی جهش یافتهی کووید ۱۹ که به جهش بریتانیایی معروف است مطالعاتی را انجام دادند و مشاهده کردند که مقاومت آنتیبادیها پس از تزریق واکسن، در برابر گونههای جهش یافته همانند ویروس اسصلی بوده و فرقی نمیکند.
روز پنجشنبه نتیجهی یک مطالعه که توسط دانشگاه تگزاس انجام شده بود منتشر شد. در این مطالعه، دانشمندان خون افرادی را که واکسن فایزر – بیونتک را دریافت کرده بودند در معرض گونههای جهش یافتهی کووید ۱۹ قرار دادند و متوجه شدند که این واکسن از سلولها در برابر انواع جهشهای کووید ۱۹ محافظت میکند. آنتیبادیهایی که با واکسن تقویت شده بودند به خوبی در برابر جهشهای ویروس مقاومت میکردند.