مطالعات جدید نشان میدهند که برخی آلایندههای خاص باعث تولد کمتر پسران نسبت به دختران میشوند.
یک مطالعه بزرگ نشان میدهد که فصل لقاح تأثیری بر تعداد بیشتر پسران متولد شده نسبت به دختران ندارد و دمای محیط بر آن تأثیر نمیگذارد. بهطور مشابه، پژوهشگران هیچ ارتباطی میان نرخ متولد شدن پسران و دختران با سطح جرم، نرخ بیکاری، یا رویدادهای مهمی مانند طوفان کاترینا پیدا نکردند.
پژوهشگران به دادههای بیش از ۳ میلیون نوزاد در طی ۸ سال در ایالات متحده و بیش از ۳ میلیون نوزاد متولد شده در طی ۳۰ سال در سوئد نگاه کردند و نتیجه گرفتند برخلاف سایر عوامل، برخی از آلایندههای شیمیایی باعث تولد کمتر پسران نسبت به دخترها میشوند.
پروفسور شانا سوان که در این مطالعه شرکت نداشته است میگوید:
در این مطالعه، دادههای مربوط به تولد ۱۵۰ میلیون نفر در ایالات متحده در طی ۸ سال و ۹ میلیون سوئدی در طی ۹ سال مورد بررسی قرار گرفته است. تا به امروز، این مطمئناً بزرگترین مطالعه در مورد عوامل محیطی و تأثیر آنها بر نسبت جنسیت در هنگام تولد است.
تغییرات سالانه در نسبت جنسیت هنگام تولد (SRB) یا به عبارتی تعداد پسران متولد شده در مقایسه با نرخ کل تولد، موضوعی است که به خوبی پذیرفته شده است. اما هنوز تقریباً مشخص نیست که چه چیزهایی باعث این تغییرات میشوند.
آندری رزتسکی، نویسنده ارشد مطالعه و استاد پزشکی و ژنتیک انسانی در دانشگاه شیکاگو، میگوید:
این اولین مطالعهای نیست که به دنبال ارتباط بین رویدادهای مهم یا آلایندههای موجود در هوا، آب و زمین با تغییرات سالانه در نسبت جنسیت هنگام تولد است؛ اما اولین مطالعهای است که دو پایگاه داده الکترونیکی پرونده پزشکی بسیار بزرگ را برای یافتن پاسخ استخراج میکند.
آندری رزتسکی و همکارانش دریافتند که میزان SRB پس از طوفان کاترینا در سال ۲۰۰۵ تغییر قابل توجهی نداشته است؛ اما به مدت ۳۴ هفته پس از وقایعی مانند تیراندازی جمعی در ویرجینیا تک، کمتر از حد انتظار بوده است.
پژوهشگران همچنین دریافتند که سطوح آلایندههای شیمیایی در مناطق مختلف ایالات متحده بهطور قابل توجهی متفاوت است. به عنوان مثال، میزان سرب موجود در زمینهای شمال شرقی، جنوب غربی و شرق میانه ایالات متحده افزایش یافته است؛ اما در جنوب به این شکل نیست. همچنین بیشترین میزان جیوه کل در نمونههای آب، بیشتر در ایالتهای شرقی به ویژه شمال شرق یافت شد.
دکتر رزتسکی و همکارانش این تفاوتهای منطقهای را در بسیاری از عوامل از جمله هیدرازین، ترسیم کردند. هیدرازین یک عامل کف کننده است که برای ساخت داروها، مواد شیمیایی کشاورزی و به عنوان پیشران فضاپیماها استفاده میشود.
نویسندگان این مطالعه میگویند:
به نظر میرسد هیدرازین در شرق ایالات متحده از اشکال لکه مانند پیروی میکند. هر لکه احتمالاً در مرکز کارخانهای است که این آلاینده را منتشر میکند.
پژوهشگران برای بدست آوردن تصویری کاملتر، تغییرات SRB را با دادههای اداره ملی اقیانوسی و جوی ایالات متحده، آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحده، مؤسسه هواشناسی و هیدرولوژی سوئد و آمار سوئد مقایسه کردند.
آنها دریافتند که آلومینیوم موجود در هوا، کروم موجود در آب و سطح جیوه کل، میزان SRB را بالا میبرد. در مقایسه، سرب در خاک با SRB کمتر یا نسبت بالاتری از تولد دختران مرتبط بود.
دکتر رزتسکی و همکارانش شواهدی برای ارتباط بین بیفنیلهای پلی کلره (PCB) و SRB شناسایی کردند که با یافتههای قبلی در تضاد هستند.
نویسندگان میگویند:
از آنجایی که حجم نمونه مطالعات منتشر شده تا کنون بسیار کوچک بود، نتایج PCB ما قدرت آماری قابل توجهی بیشتری خواهد داشت.
در این مطالعه مشخص شد چندین آلاینده از جمله سطوح سرب یا کروم در هوا، آرسنیک در خاک، و کادمیوم در هوا یا آب، ارتباط معنیداری با SRB نداشتند.
گفته میشود، این مطالعه محدودیتهایی داشته است.
دکتر سوان در این خصوص میگوید:
میزان بزرگی این مطالعه در بررسی نرخ تولدها واقعاً خیرهکننده و تازه است و روشهای آماری استفاده شده در آن بهطور غیرمعمولی پیچیده هستند؛ اما نتیجهگیریها واقعاً با بسیاری از موارد منتشر شده تفاوتی ندارند.
دکتر سوان که در سپتامبر ۲۰۲۱ در پژوهشی در مورد ارزیابی مواد شیمیایی مختلکننده غدد درون ریز و کاهش نرخ تولد در آسیا مشارکت داشت، میگوید:
این مسئله که مواجه شدن با بسیاری از عوامل محیطی با SRBهای پایینتر (یا حتی بالاتر) مرتبط هستند، چیز جدیدی نیست و با سایر مطالعات کوچکتر سازگار است. با اینحال، دادههای مربوط به قرار گرفتن در معرض عوامل محیط زیستی کاملاً ناهموار هستند و فقط در سطح اکولوژیکی (و نه فردی) شناخته شده هستند. به عنوان مثال، ما میآموزیم که در میان خانوادههایی که در مناطقی با بیشترین میزان سرب زندگی میکنند SRB بهطور قابل توجهی کاهش یافته است یا در مناطق دیگر بالا رفته است. ارزیابی این موارد از نظر علیت و قابل قبول بودن دشوار است.
مکانیسم این فرآیند هنوز ناشناخته باقی مانده است؛ اما پژوهشگران بر این باور هستند که ممکن است این عوامل باعث شوند حاملگی جنین ماده، ناتمام باشد و مراحل اولیه به پایان برسد و SRB را بالا ببرد. همچنین، مرگ و میر جنین نر در اواخر سه ماهه دوم یا سوم شایعتر است و در این مرحله SRB را پایین میآورد. عامل سوم، سطح هورمون مادر در حوالی زمان لقاح است که میتواند SRB را تغییر دهد.
این ارتباط بین عوامل فردی و تغییرات SRB است و از آن به عنوان مکانیسمهای انتخاب خاص جنسی که باعث ایجاد تفاوت در این مرحله میشود، تعبیر نمیشود.
دکتر رزتسکی میگوید این تحقیق نقطه شروع خوبی برای مطالعات آینده است تا سهم آلایندههایی مانند آرسنیک، سرب، کادمیوم و موارد دیگر را بیشتر بررسی کنند.