تایلنول که یکی از نامهای تجاری استامینوفن است، بهصورت گسترده مورد استفاده قرار میگیرد.
سالهاست که استامینوفن (که پاراستامول نیز نامیده میشود) یک داروی بیخطر برای تسکین درد در دوران بارداری محسوب میشود. اکنون، محققان هشدار میدهند که این مسکن رایج بدون نسخه (OTC) ممکن است در رشد جنین تداخل ایجاد کند. آنها به افراد باردار توصیه میکنند که در مصرف این دارو احتیاط کنند.
تایلنول یک مارک محبوب استأمینوفن است.
توصیههای جدید
در بیانیه اجماع جدید منتشر شده در نشریه Nature Reviews Endocrinology، محققان به شواهد فزایندهای اشاره میکنند که نشان میدهند استفاده از استامینوفن در دوران بارداری میتواند بر جنین تأثیر بگذارد و ممکن است منجر به اختلالات عصبی، زایشی و دستگاه تناسلی در کودکان شود.
محققان لزوماً نمیگویند که افراد باردار هرگز نباید از استأمینوفن استفاده کنند؛ بلکه آنها توصیه میکنند که این دارو باید با احتیاط و تحت نظر پزشک استفاده شود.
نویسندگان مقاله میگویند که استامینوفن یک داروی مهم است که جایگزینی برای درمان تب بالا و درد شدید محدود است.
بر اساس شواهد، نویسندگان توصیههای زیر را ارائه کردند:
- افراد باردار باید از مصرف استامینوفن خودداری کنند، مگر اینکه استفاده از آن از نظر پزشکی توصیه شده باشد.
- در صورت عدم اطمینان از نیاز به استفاده از استامینوفن و همچنین قبل از مصرف طولانی مدت، افراد باردار باید با پزشک یا داروساز مشورت کنند.
- افراد باردار باید با استفاده از کمترین دوز مؤثر در کوتاهترین زمان ممکن، استفاده از استامینوفن را به حداقل برسانند.
استامینوفن چیست؟
استأمینوفن در گروهی از داروها به نام مسکن و داروهای ضد تب (کاهشدهنده تب) قرار دارد. استامینوفن با تغییر نحوه احساس درد بدن و همچنین خنک کردن بدن عمل میکند.
جیمی آلن، دانشیار فارماکولوژی و سمشناسی در دانشگاه ایالتی میشیگان، میگوید که در دوران بارداری، استامینوفن به کاهش درد و کاهش تب کمک میکند.
تا ۷۰ درصد از زنان باردار در ایالات متحده گزارش میدهند که در برخی از مراحل بارداری خود از استامینوفن استفاده کردهاند.
استامینوفن جزء فعال بسیاری از داروهای مسکن مانند تیلنول است. تایلنول میتواند درد خفیف تا متوسط ناشی از سردرد، دورههای قاعدگی، سرماخوردگی، گلودرد، کمردرد، دندان درد، آرتروز، دردهای عضلانی و واکنش به واکسیناسیون را تسکین دهد. همچنین برای کاهش تب استفاده میشود.
آیا استامینوفن بیخطر است؟
سازمان غذا و دارو (FDA) آگاه است که تصمیم برای استفاده از هرگونه دارو در دوران بارداری میتواند پیچیده باشد. در بیانیهای در سال ۲۰۱۵ در مورد استفاده از داروهای ضد درد در بارداری، FDA اذعان کرد که درد شدید و مداومی که در دوران بارداری به طور مؤثر درمان نشود، میتواند منجر به افسردگی، اضطراب و فشار خون بالا در مادر شود.
هر دارویی که در دوران بارداری استفاده میشود ممکن است عوارض جانبی داشته باشد.
FDA میگوید داروهایی مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی NSAID، مخدر و استامینوفن میتوانند به درمان درد شدید و مداوم کمک کنند؛ اما مهم است که فواید و خطرات استفاده از داروهای ضد درد و بدون نسخه را در دوران بارداری با دقت بسنجید.
در حالی که برخی تحقیقات نشان دادهاند که استأمینوفن با افزایش خطر ابتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) در کودکان متولد شده از افرادی که در دوران بارداری دارو مصرف کردهاند، مرتبط است، FDA میگوید که این دادهها قطعی نیستند.
تحقیقات همچنین نشان دادهاند که مصرف بیش از حد استامینوفن در دوران بارداری میتواند برای کبد فرد باردار و کبد جنین در دوران بلوغ مشکلساز شود.
آنچه پزشکان میگویند
دکتر کریستین گریوز ، متخصص زنان و نوزادان در اورلاندو میگوید که به طور کلی، پزشکان توصیه میکنند که مصرف هرگونه دارو در دوران بارداری، از جمله استامینوفن را محدود کنید.
کالج متخصصان زنان و زایمان آمریکا (ACOG) استفاده از استامینوفن را برای درمان شرایطی مانند آنفولانزا در افراد باردار توصیه میکند.
جنیفر ویدر، متخصص بهداشت زنان میگوید که اگر باردار هستید، مهم است که فقط تحت نظر پزشک از داروهای OTC مانند استامینوفن استفاده کنید.
وایدر میگوید:
هر دارویی که در دوران بارداری استفاده میشود ممکن است عوارض جانبی داشته باشد. بهتر است هنگام مصرف هرگونه دارو احتیاط کنید و قطعاً با پزشک خود صحبت کنید.
جایگزینهای دارویی
اگر درد متوسط یا دردهای خفیفی دارید، توصیه میشود ابتدا اقدامات درمانی متفاوتی را امتحان کنید. مانند استفاده از کمپرس یخ و حرکات کششی برای کمردرد. اگر آنها کمکی نکردند، شاید ارزش داشته باشد که در مورد داروها با پزشک خود صحبت کنید.
در حالت ایدهآل، شما فقط استامینوفن را در کمترین دوز ممکن برای کوتاهترین زمان مصرف میکنید. اگر میخواهید این دارو را برای مدت زمان طولانیتری مصرف کنید یا درد مزمن دارید، بهتر است در مورد نسبت خطر و فایده آن با پزشک خود صحبت کنید.