روز نخست ترک سیگار ممکن است برای زنان چالش برانگیزتر باشد و این میتواند بر موفقیت طولانی مدت در ترک سیگار تأثیر بگذارد.
بر اساس پژوهشی که به تازگی در مجله Addictive Behaviors منتشر شده است، وقتی صحبت از ترک سیگار به میان میآید، زنان روز اول را در مقایسه با مردان سختتر میدانند و این میتواند نشانهای از این باشد که بعداً احتمال عقب نشینی بیشتری خواهند داشت.
علاوه بر این، دانشمندان در دانشکده بهداشت عمومی میلمن دانشگاه کلمبیا در شهر نیویورک، دریافتند که برچسبهای هشدار سلامت بزرگتر روی پاکتهای سیگار ممکن است به زنان کمک کند تا این روز سخت را راحتتر پشت سر بگذارند و احتمال باگشت به سیگار در آینده در آنها کمتر باشد.
دکتر خوائو مائوریسیو کاستالدلی-مایا، نویسنده اول مطالعه و استاد بخش اپیدمیولوژی دانشگاه کلمبیا در یک بیانیه مطبوعاتی گفت:
اولین روز موفق ترک سیگار، یکی از مهمترین عوامل پیش بینی کننده برای ترک طولانی مدت سیگار است و در مورد اینکه چرا زنان ممکن است این دوره را چالش برانگیزتر از مردان تجربه کنند، اطلاعات کمی وجود دارد.
ممکن است سندرم ترک که معمولاً در روز اول پرهیز ظاهر میشود و توسط سیگاریها به عنوان دلیل اصلی بازگشت مجدد به سیگار ذکر میشود، نقشی اساسی در نتایج تلاش یک روزه ترک در میان زنانی داشته باشد که معمولاً علائم ترک بیشتری را نسبت به مردان گزارش میکنند.
این پژوهش بر اساس دادههای بررسی جهانی دخانیات بزرگسالان در سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۲ بود که شامل بیش از ۱۶۵۰۰ سیگاری از ۱۲ کشور کم درآمد و متوسط (بنگلادش، برزیل، چین، مصر، هند، اندونزی، مکزیک، روسیه، تایلند، ترکیه، اوکراین و ویتنام) بود. حدود ۶۰ درصد از سیگاریهای جهان در این کشورها زندگی میکنند. بهطور کلی، بازگشت یک روزه بین ۳ تا ۱۴ درصد بود.
پژوهشگران خاطرنشان کردند که برچسبهای هشدار دهنده بسیار قابل مشاهده در مورد خطرات سلامتی سیگار که روی بسته بندی سیگار چاپ شده است، در ترک سیگار و بازگشت به آن تفاوت ایجاد میکند. این مطالعه نشان داد که برچسبهای احتیاط با اندازه بزرگ روی بستههای سیگار، با کاهش احتمال عود یک روزه در بین زنان مرتبط است.
دکتر سیلویا مارتینز، استاد اپیدمیولوژی در دانشگاه کلمبیا و نویسنده ارشد این مطالعه، خاطرنشان کرد:
در مقایسه با مردان سیگاری، زنان تمایل دارند برچسبهای هشدار گرافیکی را بهطور کلی معتبرتر ارزیابی کنند؛ زیرا به باور زنان، این برچسبها احساسات منفی بیشتری را ایجاد میکنند و انگیزه بیشتری برای ترک سیگار ایجاد میکند. با اینحال، از سال ۲۰۱۳، کمتر از نیمی از کشورهای با درآمد متوسط پایین که در نظرسنجی جهانی دخانیات بزرگسالان گنجانده شدهاند، این برچسبهای هشدار دهنده را روی جعبههای سیگار اعمال کردهاند.
نویسندگان مطالعه خاطرنشان کردند که زنان در مقایسه با مردان، بیشتر به دلیل نگرانیهای سلامتی، بهویژه بارداری، برای ترک سیگار تحریک میشوند.
دکتر کاستالدلی-مایا و مارتینز میگویند که دارو و روان درمانی ممکن است در افزایش شانس ترک موفقیتآمیز سیگار حیاتی باشند.
مطالعات در کشورهای پردرآمد نشان داد که زنان تمایل به دریافت درمان دارویی کمتری دارند، حتی اگر بیشتر به دنبال درمان باشند.