پزشکیفناوری‌های پزشکی

نتایج اولیه اثربخشی واکسن فایزر در برابر سویه اومیکرون منتشر شد

اومیکرون، سویه جدید ویروسی است که باعث بیماری کووید ۱۹ می‌شود و گفته می‌شود که در برابر واکسن‌های موجود مقاومت می‌کند.

بر اساس نتایج اولیه یک مطالعه که در آفریقای جنوبی انجام شده و هنوز در انتظار بررسی همتایان است، سویه اومیکرون به میزان قابل توجهی سطوح آنتی‌بادی تولید شده توسط واکسن کووید ۱۹ فایزر-بیون‌تک را کاهش می‌دهد.

این‌ها اولین نتایج آزمایشگاهی هستند که نشان می‌دهند واکسن کووید ۱۹ چگونه در مقابل اومیکرون مقاومت می‌کند. تیمی از پژوهش‌گران به رهبری الکس سیگال از مؤسسه تحقیقات سلامت آفریقا، ۱۴ نمونه خون از ۱۲ نفر را در برابر نمونه زنده گونه اومیکرون آزمایش کردند. همه ۱۲ نفر واکسینه شده بودند و شش نفر قبلاً به ویروس هم مبتلا شده بودند.

به‌طور کلی، دانشمندان دریافتند که سویه اومیکرون در مقایسه با نسخه اصلی ویروس، سطوح آنتی‌بادی‌های خنثی‌کننده (پروتئین‌های مبارزه‌کننده با ویروس که نقش کلیدی در پاسخ ایمنی ما دارند) را تقریباً ۴۰ برابر کاهش می‌دهد.

دکتر سیگال در توییتر نوشت که اومیکرون به‌طور کامل از محافظت ایجاد شده توسط واکسن فرار نکرد و این نشان می‌دهد که واکسینه شدن در برابر این سویه جدید، هنوز هم فایده‌ای دارد. از طرفی کاهش قابل توجه آنتی‌بادی‌ها این سؤال را مطرح می‌کند که محافظت واکسن در برابر اومیکرون چقدر پایدار خواهد بود؛ یعنی این‌که آیا تزریق دوزهای تقویت کننده به اندازه کافی از بیماری جلوگیری می‌کند یا این‌که در نهایت ممکن است واکسن‌های جدیدی مورد نیاز باشد. سیگال این اتفاق را افت بسیار بزرگ در خنثی‌سازی اومیکرون نامید.

به گزارش بلومبرگ، دکتر سیگال در ارائه آنلاین نتایج خود در روز سه شنبه هفته گذشته گفت که یک دوز تقویتی خوب شاید احتمال عفونت شما را کاهش دهد و این اهمیت دارد؛ زیرا عفونت شدید منجر به بیماری شدیدتر می‌شود.

افرادی که دوزهای تقویتی را دریافت نکرده‌اند باید هرچه سریع‌تر تزریق کنند و افرادی که قبلاً به کووید ۱۹ مبتلا شده‌اند باید واکسینه شوند.

واکسن فایزر

مدت کوتاهی پس از اعلام نتایج تیمش توسط سیگال، گروه دیگری از پژوهش‌گران در مؤسسه کارولینسکا سوئد یافته‌های خود را فاش کردند که حاکی از کاهش قابل توجه اما کمتر چشمگیر در سطوح آنتی‌بادی بود. تیم کارولینسکا کاهش هفت برابری را در 17 نمونه خون دریافت کرد.

این گروه پژوهشی خاطرنشان کرد که تأثیر اومیکرون بر واکسن‌ها نسبت به سایر سویه‌ها بسیار متفاوت است و آن‌ها از نسخه‌ای از اومیکرون که به‌طور مصنوعی در آزمایشگاه ساخته شده بود به جای ویروس زنده استفاده کردند. یکی از پژوهش‌گران اصلی این گروه گفت که این یافته‌ها نشان می‌دهند اومیکرون مطمئناً بدتر از دلتا است؛ اما باز هم آن‌طور که انتظار داشته‌اند وحشی نبوده است.

سویه‌های دیگر ویروس نیز نسبتاً توانایی فرار از محافظت از واکسن را به میزان کم‌تری نشان داده‌اند. آزمایش‌های قبلی نشان دادند که‌ سویه دلتا منجر به کاهش ۲ تا ۳ برابری آنتی‌بادی‌ها در مقایسه با ویروس اصلی شد، در حالی که نوع بتا باعث کاهش ۷ تا ۸ برابری شد و سویه اومیکرون آنتی‌بادی‌ها را ۴۰ برابر کاهش می‌دهد.

هنوز نتایج این مطالعه نهایی نشده و در یک مجله پزشکی معتبر منتشر نشده است. دکتر سیگال در توییتر هشدار داد که احتمالاً این یافته‌ها با انجام آزمایش‌های بیشتر تعدیل می‌شوند.

داروسازان روی توسعه دوزهای تقویتی مختص به هر سویه کار می‌کنند

میکائیل دولستن، مدیر ارشد علمی شرکت فایزر، قبلاً گفته بود که از دیدن کاهش ۱۰ برابری سطح آنتی‌بادی نگران است. او گفت که کاهش آنتی‌بادی به این شدت، او را نگران می‌کند که واکسن‌های فعلی محافظت کافی را ارائه نکنند و به یک واکسن مخصوص اومیکرون نیاز باشد.

دولستن در ۲۹ نوامبر در جریان مصاحبه خبری گفت:

اگر از کاهش ۱۰ برابری در خنثی‌سازی اومیکرون تجاوز کنیم، فکر می‌کنم در حال ورود به منطقه زرد تا قرمز هستیم. این زمانی است که ایمنی شما احتمالاً کاهش می‌یابد و میزان محافظت ایجاد شده در بدن شما به سرعت کاهش می‌یابد.

چندین شرکت سازنده واکسن، از جمله فایزر، مُدرنا و جانسون اند جانسون در حال حاضر روی واکسن‌های مخصوص اومیکرون کار می‌کنند. دولستن گفت که نسخه به روز شده واکسن فایزر از مارس ۲۰۲۲ برای تولید انبوه آماده است.

مطالعه آفریقای جنوبی فقط نمونه‌های خون افرادی را که دو دوز واکسن فایزر را تزریق کرده بودند تجزیه و تحلیل کرد و افرادی که دوز تقویتی را دریافت کرده بودند مورد بررسی قرار نگرفتند. پنج نمونه از شش نمونه خون افرادی که هم واکسینه شده بودند و هم قبلاً آلوده شده بودند، سطوح نسبتاً بالایی از آنتی‌بادی‌های خنثی‌کننده علیه اومیکرون را نشان دادند.

پژوهش‌گران نوشتند:

عفونت قبلی و به دنبال آن واکسیناسیون یا تزریق دوز تقویت‌ کننده، سطح آنتی‌بادی‌های خنثی کننده را افزایش می‌دهد و احتمالاً هنگام ابتلا به اومیکرون از بیماری شدید محافظت می‌کند.

کاهش سطح آنتی‌بادی ممکن است همچنان در برابر بیماری شدید از ما محافظت کند

هنوز مشخص نیست که آیا اومیکرون بر محافظت واکسن در برابر بیماری شدید تأثیر می‌گذارد یا خیر.

ویروس‌شناسان با احتیاط خوشبین هستند که علیرغم کاهش قابل توجه سطح آنتی‌بادی، واکسن‌ها همچنان می‌توانند به پیشگیری از بیماری‌های بحرانی کمک کنند. واکسن‌ها همچنین سایر بخش‌های سیستم ایمنی، به ویژه سلول‌های B و T را فعال می‌کنند که اغلب در برابر سویه‌های مختلف از بدن محافظت می‌کنند.

واکسن

به‌طور کلی، متخصصان بیماری در آفریقای جنوبی پیشنهاد کرده‌اند که واکسن‌ها همچنان خطر ابتلا به بیماری‌های جدی را در میان موارد اومیکرون کاهش می‌دهند.

ریچارد فریدلند، مدیر اجرایی Netcare که بزرگترین شبکه مراقبت‌های بهداشتی خصوصی آفریقای جنوبی را اداره می‌کند، روز جمعه به بلومبرگ گفت:

ما در افرادی که واکسینه شده‌اند شاهد عفونت‌های پیش‌رونده هستیم؛ اما عفونت‌هایی که می‌بینیم بسیار خفیف تا متوسط ​​هستند. شدت عفونت برای کارکنان مراقبت‌های بهداشتی که دوز تقویت ‌کننده را دریافت کرده‌اند، اغلب خفیف است.

اومیکرون در مقایسه با دیگر سویه‌های کروناویروس، نشانه‌هایی مبنی بر انتقال‌پذیری بسیار بالا از خود نشان داده است. این سویه از زمانی که تقریباً یک ماه پیش برای اولین‌بار شناسایی شد در بیش از ۴۰ کشور گسترش یافته است.

منبع
Science Alert

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا