ممکن است مکمل ویتامین D از بیماریهای خودایمنی پیشگیری کند
در طول زمستان، مردم اغلب برای بهبود خلق و خو و خستگی خود به مکملهای ویتامین D روی میآورند.
کمبود ویتامین D همچنین با افسردگی، نرم شدن استخوان و حتی کووید ۱۹ شدید مرتبط است. یک مطالعه جدید نشان داده است که مکملهای ویتامین D ممکن است فواید بیشتری داشته باشند. نشان داده شده که آنها خطر بیماری خودایمنی را تا ۲۲ درصد در یک دوره پنج ساله برای افراد ۵۰ ساله و بالاتر کاهش میدهند.
دکتر یوآن منسون، استاد پزشکی در دانشکده پزشکی هاروارد و یکی از نویسندگان این مطالعه میگوید:
واقعاً هیچ راه شناخته شدهای برای پیشگیری از بیماری خودایمنی وجود ندارد. هیچ دارو یا درمانی برای پیشگیری اولیه از بیماری خودایمنی در جمعیت عمومی تأیید نشده است. این اولین باری است که رویکردی پیشنهاد شده و سودمند است.
بیش از ۲۴ میلیون آمریکایی در حال حاضر با بیماریهای خودایمنی زندگی میکنند. بیماریهای خودایمنی، از جمله دیابت نوع ۱، آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی) و لوپوس، زمانی ایجاد میشوند که سیستم ایمنی بدن با سلولهای خود مبارزه کند.
دانشمندان هنوز در حال یادگیری هستند که دقیقاً چه چیزی باعث بیماریهای خودایمنی میشود که ایجاد برنامههای درمانی پیشگیرانه را دشوار کرده است.
کارشناسان همچنین پیشنهاد میکنند که نرخ بیماریهای خود ایمنی در بسیاری از نقاط جهان در حال افزایش است. گزارشی در سال ۲۰۱۶ در مجله American Journal of Epidemiology اشاره کرد که با وجود بهبود گزینههای درمانی، هنوز هیچ درمانی برای هیچ یک از ۸۰ بیماری خودایمنی مختلف وجود ندارد.
از آنجایی که بیماریهای خودایمنی میتوانند به آهستگی ایجاد شوند، تشخیص آنها دشوار است. در صورت عدم درمان، این بیماریها میتوانند اثرات جبران ناپذیر یا حتی تهدید کننده زندگی داشته باشند.
از آنجایی که هیچ درمان شناخته شدهای وجود ندارد، محققانی مانند دکتر منسون و همکارانش انگیزه یافتند تا در وهله اول راههایی برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای خودایمنی بیابند.
آنچه پژوهشگران پیدا کردند
دکتر منسون کارآزمایی VITAL را هدایت کرد. VITAL یک کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور پنج ساله با بیش از ۲۵ هزار شرکت کننده ۵۰ ساله و بالاتر است. محققان VITAL در حال بررسی ارتباط بین ویتامین D و مکملهای امگا ۳ و خطر سرطان، بیماری قلبی و سکته هستند.
دکتر منسون گفت:
ما و همکارانمان علاقهمند بودیم ببینیم آیا ویتامین D و امگا ۳ میتوانند از بیماریهای خودایمنی نیز جلوگیری کنند یا خیر؛ زیرا این مکملها برای کاهش التهاب مورد استفاده قرار میگیرند و فوایدی شناخته شده برای سیستم ایمنی دارند.
این مطالعه نشان داد که ۲۰۰۰ واحد بینالمللی مکمل ویتامین D در روز با یا بدون امگا ۳، در مقایسه با دارونما با خطر کمتر بیماری خودایمنی مرتبط است.
علاوه بر ویتامین D، محققان ارتباط بین امگا ۳ و خطر بیماری خود ایمنی را بررسی کردند. آنها دریافتند که مکملهای امگا ۳ وقتی بدون ویتامین D مصرف میشوند، تفاوت معنیداری ایجاد نمیکنند.
با اینحال، این مطالعه نشان داد که ممکن است مزایای بیشتری پس از مصرف مکملهای امگا ۳ برای مدت طولانیتر وجود داشته باشد.
کارن اچ. کاستنبادر، استاد پزشکی در دانشکده پزشکی هاروارد و نویسنده ارشد این مطالعه میگوید:
باید بگویم که من به اندازه هر کسی متعجب شدم؛ زیرا علیرغم تمام مکانیسمهای بسیار قوی ایمونولوژیک و ضد التهابی، در واقع دیدن اینکه دادن مکمل خطر ابتلا به بیماری را کاهش میدهد بسیار شگفتانگیز است.
منابع غذایی ویتامین D تأثیری دارند؟
اگرچه این مطالعه نتایج امیدوارکنندهای پیدا کرد؛ اما برای نشان دادن اینکه آیا نتایج آزمایش مکملها قابل تعمیم به منابع غذایی هستند یا خیر، پژوهشهای بیشتری مورد نیاز است.
دکتر کاستنبادر گفت:
هنوز سؤالات زیادی وجود دارد که باید به آنها پاسخ داده شود و مطالعات بیشتری باید انجام شود. تیم من قصد دارد به پیگیری شرکت کنندگان ادامه دهد تا ببیند نتایج در طول زمان چگونه تغییر میکنند.
از آنجایی که کارآزمایی VITAL فقط شامل شرکتکنندگان ۵۰ ساله و بالاتر بود، محققان میخواهند مطالعات آینده را با گروههای سنی مختلف انجام دهند.
دکتر کاستنبادر گفت:
من واقعاً دوست دارم این موضوع را در بزرگسالان جوانی که ممکن است خطر ژنتیکی بالاتری برای ابتلا به بیماری خودایمنی داشته باشند، مطالعه کنم و آزمایش کنم که آیا مکملها تأثیر پیشگیرانه مفید مشابهی دارند یا خیر.
برای این مطالعه، محققان تنها یک دوز از هر مکمل (۲۰۰۰ واحد بینالمللی ویتامین D و ۱ گرم در روز امگا ۳) را آزمایش کردند. دکتر کاستنبادر گفت که برای مطالعات آینده آزمایش دوزهای مختلف برای تعیین اینکه آیا دوز بهینه برای پیشگیری از بیماری خودایمنی وجود دارد یا خیر، مفید خواهد بود.
دکتر منسون افزود که قبل از ارائه توصیههای کلی، یافتههای مطالعه باید تکرار شوند. اگرچه ممکن است مزایای مشابهی از منابع غذایی ویتامین D و امگا ۳ وجود داشته باشد؛ اما برای نشان دادن نتایج اثبات شده به یک مطالعه پیچیده نیاز است.
علاوه بر این، رسیدن به ۲۰۰۰ واحد بینالمللی ویتامین D در روز از طریق منابع غذایی چالش برانگیز خواهد بود. به عنوان مثال، یک وعده ماهی قزل آلا ۵۷۰ واحد بینالمللی و یک لیوان شیر غنی شده ۲ درصد تنها حاوی ۱۲۰ واحد بینالمللی است.
دکتر منسون گفت:
ما در طی ۵ سال و سه ماه درمان با ویتامین D با ۲۰۰۰ واحد بینالمللی در روز و امگا ۳ با ۱ گرم در روز دریافتیم که مکملها بیخطر بوده، به خوبی قابل تحمل بوده و عوارض جانبی نداشتهاند. آنها ارزان و بسیار در دسترس هستند. با توجه به اینکه هیچ روش شناخته شده دیگری برای پیشگیری از بیماری خودایمنی وجود ندارد، این یک استراتژی هیجانانگیز است که نیاز به مطالعه بیشتر دارد.
علیرغم محدودیتها، این یافتهها بهویژه برای افرادی که ممکن است به دلیل عوامل ژنتیکی یا محیطی در معرض خطر بالای ابتلا به بیماریهای خودایمنی در نظر گرفته شوند، دلگرم کننده هستند.