بیماری‌هاپزشکیقلب و عروقکرونا

ظهور نشانه‌هایی از آسیب ماندگار قلبی عروقی در جوانان پس از ابتلا به کووید ۱۹

این‌که شما جوان و سالم هستید دلیل بر این نمی‌شود که کووید ۱۹ نتواند به شما آسیب جدی وارد کند.

این روزها میلیون‌ها نفر در سرتاسر جهان به کووید ۱۹ مبتلا شده‌اند و توانسته‌اند این بیماری را شکست داده و جان سالم به‌در ببرند. معمولاً جوانان به دلیل سالم بودن بدن و قوی بودن سیستم ایمنی، در شکست دادن کووید ۱۹ موفق‌تر از سایر گروه‌های سنی هستند؛ اما شکست دادن کووید ۱۹ پایان ماجرا نیست. بر اساس مطالعه‌ای که به تازگی توسط جمعی از متخصصان انجام شده است، جوانانی که حتی علائم اندکی از کووید ۱۹ در آن‌ها ظاهر شده، در معرض آسیب طولانی این بیماری قرار می‌گیرند. بر اساس این مطالعه، کووید ۱۹ باعث تغییراتی در رگ‌های خونی بدن جوانان می‌شود که این تغییرات تا مدت زمان طولانی باقی می‌مانند.

ویروس SARS-CoV-2 تقریباً فقط ریه‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد و برای افراد مسن بسیار خطرناک است و می‌تواند کشنده باشد؛ اما پژوهش جدیدی که انجام شده و هنوز هم ادامه دارد، نشان می‌دهد که این ویروس نشانه‌های مخربی را روی سیستم قلبی عروقی جوانان بر جای می‌گذارد و این نشانه‌ها در افرادی که کم‌تر علائم بیماری را بروز داده‌اند، جدی‌تر خواهد بود. در جدیدترین مطالعه‌ی انجام شده، دانشمندان وضعیت عروق خونی ۳۰ جوان بالغ را مورد بررسی قرار دادند. نتیجه‌ی آزمایش کرونای نیمی از این افراد ماه گذشته مثبت بوده است و نیمی دیگر نیز در سلامتی کامل بوده‌اند و هیچ‌گاه به این بیماری مبتلا نشده‌اند. دانشمندان پس از بررسی سونوگرافی مربوط به عروق پمپاژ کننده این افراد، متوجه تفاوت‌های جدی بین این دو گروه شدند. عروق خونی آن دسته از افرادی که چهار هفته پیش از این مطالعه به کرونا مبتلا شده بودند و حتی در بیمارستان هم بستری نشده بودند در مقایسه با افراد سالم، سفت‌تر بوده و قابلیت کشسانی اندکی داشته است.

در افرادی که پیش‌تر به کرونا مبتلا شده بودند، شریان کاروتید که مسئولیت خون‌رسانی به مغز را بر عهده دارد ۲۷ درصد کم‌تر قابلیت متورم شدن داشت و قابلیت کشسانی آن نیز ۲۲ درصد کم‌تر شده بود. سرخ‌رگ آئورت که وظیفه‌ی بردن خون از قلب را بر عهده دارد هم تحت تأثیر قرار گرفته بود. هنوز مشخص نیست که عروق خونی این افراد پیش از ابتلا به بیماری چه وضعیتی داشته است و این یکی از ایرادات این مطالعه است. از آن‌جایی که کسی نمی‌توانست وقوع همه‌گیری کووید ۱۹ را پیش‌بینی کند؛ بنابراین دانشمندان داده‌های مربوط به این افراد را با افراد سالم فعلی مقایسه کردند. تعداد نمونه‌های بررسی شده در این مطالعه کم است؛ اما یافته‌های اولیه نشان می‌دهند که کووید ۱۹ اصلاً شوخی‌بردار نیست. حتی اگر شما جوان هستید و علائم کمی از بیماری در شما ظاهر شده است، باید بدانید اثری که این ویروس روی سیستم قلبی عروقی شما گذاشته تا مدت زمان زیادی باقی خواهد ماند.

عروق خونی سفت شده

تغییر در میزان سفتی و ساختار رگ‌ها، خطر بیماری‌های قلبی عروقی مانند آسیب قلبی، آریتمی قلب، سندرم کرونری حاد و لخته شدن خون را افزایش می‌دهد و این مخصوصاً می‌تواند سلامت سیستم قلبی عروقی آن دسته از جوانانی که هم اکنون از مشکلات اساسی سلامتی مانند دیابت یا فشار خون بالا رنج می‌برند را با خطرات جدی مواجه کند. برای آن‌که بتوانیم بفهمیم چه کسانی بیشتر در معرض خطر هستند و چه مدت این سفتی شریانی ادامه دارد، باید پژوهش‌های بیشتری انجام شوند. بیشتر یافته‌های فعلی با مطالعات طولانی مدتی که پیش‌تر انجام شده‌اند مطابقت دارند. در مطالعات گذشته گفته شده بود که آسیب قلبی عروقی بیماری می‌تواند تا ۳ ماه ادامه داشته باشد و این ارتباطی با شدت بیماری ندارد. در واقع، هم اکنون بسیاری از افراد از عوارض طولانی مدت کووید ۱۹ رنج می‌برند. بدن بسیاری از افراد چندین هفته یا حتی چندین ماه پس از آن‌که نتیجه‌ی کرونای آن‌ها مثبت می‌شود، نمی‌تواند نرخ تنفس را تنظیم کند یا فشار خون را متعادل کند و این نشانه‌ای از آسیب قلبی عروقی طولانی مدت است.

فرقی نمی‌کند پیر هستید یا جوان، علائم بیماری را دارید یا بی‌علائم هستید؛ کووید ۱۹ یک ویروس پرخطر و جدی است که همگی ما باید سعی کنیم از گسترس آن جلوگیری کرده و با رعایت پروتکل‌های بهداشتی از ابتلا به آن خودداری کنیم.

منبع
Sciencealert

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا