آقایانبانوانسلامتی

بهترین روش‌های ترک سیگار در سال ۲۰۲‍۱

مصرف دخانیات، همواره خطراتی را برای انسان به همراه دارد و سیگار یکی از پرمصرف‌ترین کالاهای دخانی به‌شمار می‌رود.

بسیاری از مردم در سال جدید میلادی به فکر ترک سیگار هستند. برای ترک کردن سیگار روش‌های مختلفی وجود دارد اما همه‌ی آن‌ها دارای نواقصی هستند. دانشمندان به‌تازگی از میان تمام روش‌های ترک سیگار، تعداد خاصی را جدا کرده‌اند که به باور آن‌ها، احتمال موفقیت افراد در ترک سیگار را بیشتر می‌کنند. در ادامه ۸ روش به شما معرفی می‌شود که توسط دانشمندان زیادی روی افراد مختلف امتحان شده‌اند و درصد موفقیت بالایی دارند.

مشاوره رفتاری

پژوهش‌های انجام شده نشان می‌دهند که اگر شما به هنگام ترک سیگار از حمایت کسی برخوردار باشید، امکان این‌که سیگار را ترک کنید بیشتر خواهد بود. در کشورهای مختلف، در مراکز بهداشتی افرادی وجود دارند که به شما در ترک سیگار مشاوره می‌دهند؛ اما مشاوره گرفتن از فردی که دوستش دارید نیز می‌تواند کمک کننده باشد.

دانشمندان تا به امروز بیش از ۳۰۰ مطالعه روی ۲۵۰ هزار نفر انجام داده‌اند و نتایج به‌دست آمده نشان می‌دهند که دریافت مشاوره از فردی دیگر، احتمال ترک سیگار برای طولانی مدت را بالا می‌برد.

حمایت از راه دور

بسیاری از ما فردی را می‌شناسیم که از ما دور است و نمی‌توانیم به صورت رو در رو با او صحبت کنیم. امسال نیز به علت شیوع بیماری کرونا، بسیاری از افراد از یکدیگر دور هستند و به ندرت به دید و بازدید می‌روند. خوشبختانه تفاوت چندانی میان مشاوره گرفتن و حمایت رو در رو با مشاوره گرفتن از راه دور وجود ندارد. به عنوان مثال می‌توانید از طریق تماس تلفنی یا تصویری از فرد مورد نظر خود مشاوره بگیرید. شواهد نشان می‌دهند که سخنان و متون انگیزشی در رابطه با ترک سیگار، می‌توانند شانس شما را در ترک سیگار تقویت می‌کند.

تعیین جایزه‌ی مالی

انگیزه‌ی مالی، می‌تواند همواره محرک بسیاری از کارها باشد و ترک سیگار نیز از این قاعده مستثنی نیست. شواهد بسیاری وجود دارند که نشان می‌دهند داوطلبانی که پس از پایان هر دوره‌ی ترک سیگار پاداش مالی دریافت کرده‌اند، توانسته‌اند برای همیشه مصرف سیگار را کنار بگذارند. اگر شما می‌خواهید به کسی که سیگار را ترک کرده است جایزه بدهید، بهتر است در محیطی شلوغ که دیگران نیز حضور دارند این کار را انجام دهید؛ زیرا تشویق سایرین نیز انگیزه‌ی فرد سیگاری را برای ادامه‌دادن ترک سیگار دوچندان می‌کند.

روش جایگزین کردن نیکوتین یا NRT

چندین دهه است که روشی که با نام NRT‌ شناخته می‌شود، به افراد سیگاری بسیاری کمک کرده تا بتوانند مصرف سیگار را به طور کاملاً سالم کنار بگذارند. بهتر است که یک پزشک متخصص استفاده از این روش را برای شما تجویز کند و تحت نظر او دارو را مصرف کنید اما در بسیاری از کشورها می‌توانید بدون نسخه‌ی پزشک و با مراجعه به داروخانه، دارو را تهیه کنید.

در واقع اینجا منظور از دارو، مجموعه‌ای از محصولات هستند که به شما در ترک سیگار کمک می‌کنند. داروهای NRT‌ شامل آدامس‌های نیکوتین، پچ نیکوتین، لورنج، اسپری نازال و… می‌شوند؛ اما دانشمندان توصیه کرده‌اند که به جای یک نوع خاص از این داروها، از چندین نوع در کنار یکدیگر استفاده کنید. دانشمندان اعلام کرده‌اند که استفاده از آدامس‌های نیکوتین، لوزنج‌ها (نوعی آبنبات) و اسپری می‌تواند تأثیر فوق‌العاده‌ای در ترک سیگار داشته باشد.

وارنیکلین

وارنیکلین که در بازار معمولاً با نام‌های چامپیکس یا چانتیکس شناخته می‌شود، یک داروی موثر در ترک سیگار است. کاری که این دارو انجام می‌دهد، کاهش میزان لذت بردن افراد از سیگار گشیدن است و این روند کاهشی تا جایی پیش می‌رود که افراد از سیگار متنفر می‌شوند. همچنین این دارو دردها و سایر علائم ناشی از ترک سیگار را تسکین داده و به فرد سیگاری آرامش می‌دهد.

پژوهش‌ها نشان می‌دهند که استفاده از وارنیکلین شانس ترک موفقیت آمیز سیگار را تا دو برابر افزایش می‌دهد. وارنیکلین را می‌توان از بازار آزاد یا داروخانه‌ها تهیه کرد.

سیگارهای الکترونیکی

تا به امروز بیش از ۵۰ مطالعه روی ۱۲ هزار بیمار انجام شده است که نشان می‌دهند نیکوتین موجود در سیگارهای الکترونیکی، می‌تواند موجب ترک سیگار تا ۶ ماه شود. پس با این تفاسیر، عملکرد سیگارهای الکترونیکی نیکوتین‌دار از داروهای NRT و سیگارهای الکترونیکی بدون نیکوتین بهتر است. تا به امروز شواهدی جدی مبنی بر خطرات جدی سیگارهای الکترونیکی شناسایی نشده است اما برای آن‌که اثرات جانبی این نوع سیگار مشخص شود، به شواهد بیشتر و دقیق‌تری نیاز است که به‌زودی ارائه می‌شوند.

استفاده از دارو و مشاوره رفتاری

ترک سیگار، کاری بسیار سخت است و بسیاری از افراد اراده‌ی انجام آن را ندارند که این موضوع دلایل مختلفی دارد. پژوهش‌ها نشان داده‌اند که استفاده از داروهای ترک سیگار یا NRT بهتر است در کنار انجام مشاوره‌ی رفتاری انجام شود. این‌که بتوانید در کنار مصرف دارو از شخص خاصی نیز مشاوره بگیرید و آن شخص به انگیزه‌ای برای شما تبدیل شود، شانس این‌که بتوانید سیگار را برای همیشه ترک کنید بیشتر می‌شود.

کاهش تدریجی مصرف سیگار

اگر فکر می‌کنید که ترک سیگار برای شما کاری سخت و غیرممکن است، بهتر است که مصرف سیگار را نسبت به قبل کم‌تر کنید. پژوهش‌ها نشان داده‌اند اگر شما مصرف روزانه‌ی سیگار را به صورت تدریجی کاهش دهید، در آینده می‌توانید برای همیشه سیگار را ترک کنید. هرگاه احساس کردید که برای ترک همیشگی سیگار آماده هستید، می‌توانید به سراغ روش‌هایی که در بالا معرفی شدند بروید.

به یاد داشته باشید

اول از هر چیزی باید بگوییم که تعدادی از روش‌های ترک سیگار، خودشان اعتیادآور هستند؛ اما شما به هیچ عنوان نگران اعتیاد به استفاده از این روش‌ها نباشید. بسیاری از افراد می‌توانند بدون هیچ مشکلی استفاده از داروهای ترک سیگار را قطع کنند. اگر شما از داروهای NRT مانند جویدن آدامس‌های نیکوتین‌دار استفاده می‌کنید، نگران نیکوتین موجود در این داروها نباشید؛ زیرا نیکوتین خطرناک نیست و این قطران موجود در سیگار است که به بدن شما آسیب می‌زند.

اگر شما حین ترک سیگار دچار لغزش شدید و انگیزه‌ی خود را از دست دادید، جا نزنید و با قدرت ادامه دهید. این اتفاق برای بسیاری از افراد رخ می‌دهد اما شما باید به ادامه‌ی ترک سیگار ادامه دهید و وسوسه نشوید.

در آخر، شجاع باشید و ناامید نشوید. اگر شما قبلاً نیز روش‌های ترک سیگار را امتحان کرده‌اید اما موفق به ترک سیگار نشده‌اید، ناامید نشوید زیرا اگر اراده‌ی کافی داشته باشید سیگار را ترک می‌کنید. این اتفاق برای بسیاری از افراد رخ داده است و آن‌ها نیز بی‌خیال شده‌اند و به سیگار کشیدن ادامه داده‌اند. سیگار کشیدن برای افراد سیگاری، نیازی همچون نیاز بدن به آب و غذا است؛ بنابراین ترک آن به سادگی صورت نمی‌پذیرد. معمولاً افراد باید برای ترک سیگار چندین‌بار اقدام کنند تا در نهایت موفق شوند، پس تسلیم نشوید.

آیا شما تجربه‌ی مصرف و ترک سیگار را دارید؟ نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.

منبع
Science Alert

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا