به تازگی اخباری مبنی بر شناسایی سویه ترکیبی دلتاکرون منتشر شده است که سویهای ترکیب شده از دلتا و اومیکرون است.
کارشناسان میگویند جهش هیبریدی ویروس کرونا با نام «دلتاکرون» که بنابر گزارشها در آزمایشگاهی در قبرس کشف شده است، به احتمال زیاد نتیجه آلودگی آزمایشگاهی است و سویه نگرانکننده جدیدی نیست.
رسانههای قبرسی هفتهی گذشته این کشف را گزارش کردند و آن را به عنوان سویهای با پس زمینه ژنتیکی سویه دلتا همراه با برخی از جهشهای اومیکرون توصیف کردند.
اگرچه امکان ترکیب ژنتیکی کروناویروسها وجود دارد؛ اما وقوع چنین اتفاقی بسیار نادر است و دانشمندان میگویند وجود سویهای ترکیبی با نام دلتاکرون بسیار بعید بوده و تقریباً چنین چیزی وجود خارجی ندارد.
تام پیکوک، ویروسشناس بخش بیماریهای عفونی در امپریال کالج لندن، در آخر هفته در توییتی نوشت:
کاملاً واضح است توالیهای دلتاکرون قبرسی که توسط چندین رسانه بزرگ گزارش شده است، آلودگی آزمایشگاهی دارند.
جفری بارت، رئیس ابتکار ژنومیک کووید ۱۹ در مؤسسه Wellcome Sanger بریتانیا، گفت جهشهای ادعا شده در بخشی از ژنوم قرار دارند که در برخی از روشهای توالییابی مستعد خطا هستند. وی در ادامهی صحبتهای خود گفت که این تقریباً بهطور قطع یک نوترکیب بیولوژیکی از سویههای دلتا و اومیکرون نیست.
دانشمندان هواره با سیل اطلاعات غلط در حال گسترش کووید ۱۹ در رسانهها، در حال مبارزه هستند و بیشتر این اطلاعات غلط هم در فضای مجازی پخش میشوند.
هفته گذشته، گزارشهای تأیید نشدهای مبنی بر انتشار ویروس فلورونا یا فلورون (ترکیبی از آنفولانزا و ویروس کرونا) منتشر شد که سازمان بهداشت جهانی (WHO) آن را رد کرد.
ماریا ون کرخوف، اپیدمیولوژیست بیماریهای عفونی در سازمان جهانی بهداشت در توییتی از همه خواست که از کلماتی مانند دلتاکرون، فلورونا یا فلورون استفاده نکنند و بیش از این به گسترش اطلاعات نادرست دامن نزنند. او گفت که استفاده از این کلمات به معنای ترکیبی از ویروسها یا سویههای مختلف است و چنین چیزی به سادگی اتفاق نمیافتد.
اگرچه لازم به ذکر است که افراد ممکن است همزمان از آنفولانزا و کرونا رنج ببرند؛ اما این دو ویروس نمیتوانند با هم ترکیب شوند.
برخلاف سویه جدید کووید ۱۹ مانند اومیکرون که به شدت بر روند همهگیری تأثیر میگذارد، موارد ابتلا همزمان به آنفولانزا و ویروس کرونا چیز جدیدی نیست.
از زمان شروع همهگیری کووید ۱۹، ویروس کرونا دهها سویه را ایجاد کرده است که چهار مورد از آنها (آلفا، بتا، دلتا و اومیکرون) توسط سازمان بهداشت جهانی به عنوان نگران کننده معرفی شدهاند.