پزشکیپوستداروسرطان

شناسایی ماده شیمایی سرطان‌زا در ۷۸ محصول ضد آفتاب

به تازگی یک آزمایشگاه مستقل موفق به شناسایی ماده شیمیایی سرطان‌زا در محصولات ضد آفتاب شده و از FDA درخواست کرده تا این محصولات را مورد بررسی قرار دهد.

یک آزمایشگاه مستقل، اخیراً توانسته در ۷۸ محصول ضد آفتاب، ماده شیمیایی بنزن را که برای انسان به‌عنوان یک ماده‌ی سرطان‌زا شناخته می‌شود، شناسایی کند و از سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) درخواست کرده تا این محصولات را فراخوانده و مورد بررسی قرار دهد. آزمایشگاه مستقل Valisure، داروها و محصولات سلامتی را از نظر کیفی مورد بررسی قرار می‌دهد. بنابر اطلاعات ارائه شده از سوی مدیرعامل، این آزمایشگاه آمریکایی به تازگی ۳۰۰ محصول ضد آفتاب را مورد ارزیابی قرار داده است و متوجه شده که ۲۷ درصد از این محصولات، حاوی ماده شیمیایی بنزن هستند. ۱۴ عدد از این محصولات در ترکیبات خود بیش از ۲ ppm بنزن دارند. سازمان غذا و داروی آمریکا برای بنزن محدودیت ۲ ppm را تعیین کرده است؛ زیرا بدون آن نمی‌توان داروها تولید کرد و مقدار تعیین شده نیز برای بدن بی‌خطر است.

دیوید لایت، بنیان‌گذار و مدیرعامل آزمایشگاه Valisure در بیانیه‌ی خود گفت:

وجود این ماده‌ی سرطان‌زا، آن هم به مقدار زیاد، در محصولاتی که به‌طور گسترده و منظم توسط بزرگ‌سالان و کودکان برای جلوگیری از سرطان پوست مورد استفاده قرار می‌گیرند، بسیار نگران کننده است.

بر اساس گفته‌های مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های ایالات متحده (CDC)، بنزن یک مایع بی‌رنگ یا زرد روشن است که به‌طور طبیعی شکل می‌گیرد؛ اما فعالیت‌های انسانی نیز می‌توانند باعث تولید آن شوند. بر اساس اطلاعات ارائه شده از سوی CDC، آلاینده‌هایی که از اگزوز اتومبیل‌ها خارج می‌شوند و سوزاندن زغال سنگ یا نفت باعث آزاد شدن بنزن در هوا می‌شوند. این ماده‌ی شیمیایی همچنین در ساخت برخی پلاستیک‌ها، لاستیک‌ها، رنگ‌ها، مواد شوینده، داروها و سموم دفع آفات مورد استفاده قرار می‌گیرد. قرار گرفتن در معرض سطوح بالایی از بنزن باعث بروز سرطان، به‌ویژه سرطان خون، در انسان می‌شود. بر اساس گفته‌های انجمن سرطان آمریکا، اداره‌ی ایمنی و بهداشت شغلی آمریکا اعلام کرده که افراد مجاز هستند فقط ۱۵ دقیقه در هوایی که حداقل ۱ ppm و حداکثر ۵ ppm بنزن وجود دارد قرار بگیرند. آژانس حفاظت از محیط زیست، بنزن موجود در آب آشامیدنی را به ۰.۰۰۵ ppm محدود کرده است که این میزان برای آب آشامیدنی درون بطری نیز تعیین شده است.

FDA می‌گوید که نباید از بنزن در تولید محصولات دارویی استفاده شود، مگر در شرایط خاصی که استفاده از آن اجتناب ناپذیر باشد یا باعث اثرگذاری بیشتر دارو شود. در چنین شرایطی هم میزان بنزن موجود در دارو باید حداکثر ۲ ppm باشد مگر این‌که توجیهی برای استفاده‌ی بیشتر ارائه شود. در اوایل بیماری همه‌گیر کووید ۱۹، به دلیل کمبود ضدعفونی کننده‌ی دست، FDA اجازه داد که به‌طور موقت ضدعفونی کننده‌های دست تا ۲ ppm بنزن داشته باشند. اما در ماه مارس سال ۲۰۲۱ آزمایشگاه Valisure اعلام کرد که میزان بنزن موجود در ۲۴ عدد از محصولات ضد عفونی کننده‌ی دست بیش از این مقدار بوده است. بعدها FDA این محصولات را فراخوانی کرد. آزمایشگاه Valisure با توجه به یافته‌های جدید خود، از FDA‌ درخواست کرده تا ۷۸ محصول ضد آفتاب را فراخوانی کند و تحقیقات خود را در زمینه‌ی تولید آن‌ها انجام دهد. ۱۴ محصولی که در آن‌ها بیش از ۲ ppm بنزن وجود داشت، به صورت اسپری هستند؛ اما این ترکیب شیمیایی سرطان‌زا در لوسیون‌ها و ژل‌های ضد آفتاب نیز شناسایی شده است.

اگرچه FDA می‌گوید نباید از بنزن در ساخت داروها استفاده شود؛ اما این سازمان محدودیت خاصی برای محصولاتی مانند ضد آفتاب تعیین نکرده است (FDA محصولات ضد آفتاب را به‌عنوان داروی بدون نسخه طبقه‌بندی کرده است). محدودیت ۲ ppm فقط برای شرایط خاص تعیین شده توسط این سازمان رعایت می‌شود؛ بنابراین آزمایشگاه Valisure از FDA درخواست کرده تا محدودیت بنزن برای محصولات ضد آفتاب و سایر محصولات دارویی را تعیین کند و میزان مجاز برای استفاده‌ی روزمره را نیز اعلام کند. آزمایشگاه مذکور در بیشتر ضد آفتاب‌های آزمایش شده بنزن را شناسایی نکرد؛ بنابراین استفاده از این ماده‌ی شیمیایی در محصولات ضد آفتاب قابل توجیه نیست و استفاده از هر نوع ماده‌ی شیمیایی خطرناک قابل شناسایی، مجاز نیست.

دکتر کریستوفر بانیک، دانشیار امراض پوستی در دانشگاه ییل، می‌گوید:

بسیار مهم است که سازمان‌های نظارتی، آلودگی بنزن را در ضد آفتاب‌ها رفع کنند تا مردم با خیال راحت و بدون نگرانی از این محصولات استفاده کنند.

پس از این بیانیه، سازمان غذا و داروی آمریکا نیز واکنش نشان داد و گفت که دادخواست‌های ارائه شده را مشاهده کرده و بلافاصله نسبت به رفع این مشکل اقدام می‌کند تا محصولاتی ایمن روانه‌ی بازار شوند و شهروندان با خیال راحت از آن‌ها استفاده کنند. در نظر داشته باشید که این یافته‌ها به این معنی نیست که باید استفاده از محصولات ضد آفتاب را کنار بگذارید؛ زیرا این محصولات هم اکنون از بروز بیماری‌هایی نظیر سرطان پوست جلوگیری می‌کنند. بسیاری از محصولاتی که توسط آزمایشگاه Valisure بررسی شدند، حاوی بنزن نبودند؛ بنابراین این محصولات ایمن بوده و می‌توان بدون نگرانی از آن‌ها استفاده کرد. در نظر داشته باشید که هنگام قرار گرفتن در معرض نور خورشید، علاوه بر محصولات ضد آفتاب، باید از لباس و پوشش مناسب نیز استفاده کنید تا خطر ابتلا به سرطان پوست را کاهش دهید.

جهت مشاهده‌ی لیست محصولاتی که ماده‌ی شیمیایی بنزن در آن‌ها شناسایی شده، از این لینک استفاده کنید.

منبع
Live Science

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا