دانستنی های سلامت

علت پرپشت شدن ابروی مردان با افزایش سن چیست؟

بسیاری از مردان با افزایش سن شاهد پرپشت شدن ابرو هستند و این در حالی است که این اتفاق برای زنان رخ نمی‌دهد.

به نظر می‌رسد که با افزایش سن، رشد ابرو‌های برخی از مردان، مو‌های لاله گوش و موهای بینی آن‌ها هرگز متوقف نمی‌شود. با افزایش سن، بسیاری از مردان مو‌های بالای سر خود را از دست می‌دهندگ اما مو‌های ابرو، گوش و بینی به شکل عجیبی همچنان رشد می‌کنند و پر پشت‌تر می‌شوند.

در مقابل، مو‌های زنان، از جمله ابرو‌های آن‌ها، با افزایش سن نازک می‌شوند. پس چرا مو‌های مختلف صورت مردان در سنین بالا پرپشت‌تر می‌شوند، در حالی که مو‌های صورت زنان نازک‌تر می‌شوند؟

پرمویی مردان تحت تأثیر سطوح بالای هورمونی به نام تستوسترون است و تا زمان پیری هم از آن تأثیر می‌پذیرد. به گفته دکتر دانیلو دل کامپو، متخصص پوست در کلینیک پوست شیکاگو، این هورمون‌ها در طول زمان اثرات بیشتری روی فولیکول‌های مو دارند. در همین حال، هورمون استروژن که باعث افزایش رشد و قطر مو می‌شود، در زنان پس از یائسگی کاهش می‌یابد.

دکتر ماری جین، رئیس بخش پوست در سن کارلوس، کالیفرنیا، می‌گوید که محل رشد مو، سرعت رشد آن و بافت و رنگ آن اساساً بر اساس ژنتیک، سن، تغذیه، سلامت و جنسیت است.

با افزایش سن افراد، هورمون‌ها و واکنش‌های مختلف به هورمون‌ها، دلیل اصلی تفاوت بین مردان و زنان در مورد مو هستند.

نحوه رشد مو‌های ابرو

تمام مو‌های بدن از فولیکول‌های مو رشد می‌کنند. چرخه زندگی این فولیکول‌ها دارای سه مرحله است: مرحله رشد (آناژن)، مرحله انتقال دو هفته‌ای (کاتاژن) و فاز خفته چند ماهه (تلوژن). بر اساس بررسی سال ۲۰۲۰، پس از خاموش شدن فولیکول‌های مو، مو در نهایت می‌ریزد که گاهی اوقات فاز اگزوژن نامیده می‌شود. سپس فرآیند در مرحله آناژن شروع می‌شود.

مو‌های قسمت‌های مختلف بدن متفاوت رشد می‌کنند؛ زیرا طول این مراحل متفاوت است. مو‌های سر طولانی‌ترین فاز آناژن را دارند که معمولاً بین دو تا هفت سال متغیر است. با این‌حال، مو‌های ابرو و سایر قسمت‌های مودار بدن دارای وضعیت بسیار متفاوتی هستند.

هرچه فاز آناژن فولیکول مو کوتاه‌تر باشد، مو‌های آن قسمت از بدن در طول دوره‌ی استراحت، کوتاه‌تر از موهای سایر نقاط بدن هستند. ابرو‌ها فاز آناژن بسیار کوتاهی دارند که حدود ۳۰ روز است. این دوره رشد کوتاه با یک مرحله استراحت طولانی دنبال می‌شود و این نشان می‌دهد که چرا مو‌های ابرو معمولاً فقط ۰.۴ اینچ (۱ سانتی‌متر) یا کم‌تر هستند.

اگر مرحله آناژن طولانی‌تر بود، افراد مجبور می‌شدند در آرایشگاه از قیچی برای کوتاه کردن ابرو‌های خود استفاده کنند.

نقش تستوسترون

مدت زمان فاز‌های مختلف رشد مو، تحت تأثیر هورمون‌هایی است که در بدن در گردش هستند. چرخه مو و همچنین ساختار فولیکول مو به شدت تحت تأثیر هورمون‌های مختلف قرار می‌گیرد. به طور خاص، مردان اغلب سطوح بالایی از آندروژن، به ویژه تستوسترون دارند؛ در حالی که زنان سطوح پایین‌تری از آندروژن دارند. این آندروژن‌ها دلیل رشد سریع‌تر مو‌های مردان هستند.

در طول دوران بلوغ، این آندروژن‌ها مسئول رشد مو در مکان‌هایی مانند صورت، زیر بغل، بازو‌ها و پشت هستند. آن‌ها به عنوان محرک مو عمل می‌کنند.

با افزایش سن مردان، برخی از فولیکول‌های مو در طول زمان نسبت به این هورمون‌ها حساس‌تر می‌شوند. از آن‌جایی که فولیکول‌ها نسبت به آندروژن‌ها حساس‌تر می‌شوند، هورمون‌ها آن‌ها را برای مدت طولانی‌تری در فاز آناژن نگه می‌دارند و با افزایش سن در مکان‌هایی مانند ابرو، بینی و گوش‌ها، مو‌ها بیشتر می‌شوند.

جالب است بدانید که فولیکول‌های مو روی پوست سر واکنش متفاوتی نسبت به تستوسترون نشان می‌دهند و در واقع چرخه رشد خود را با افزایش سطح تستوسترون کوتاه می‌کنند. به همین دلیل است که برخی از مردان مسن دارای ابرو‌های حجیم، مو‌های بلند بینی و مو‌های گوش پرپشت هستند؛ اما سرشان کچل است.

ابرو‌های مردان تا سنین بالاتر به حجیم شدن ادامه می‌دهند و این موضوع در مورد مو‌های گوش و بینی نیز صدق می‌کند. در زنان سطوح پایین‌تری از تستوسترون وجود دارد که باعث می‌شود ابروهای آنان نازک باشد و رشد چندانی نکند.

با افزایش سن زنان، سطح استروژن در دوران یائسگی کاهش می‌یابد. تصور می‌شود که سطوح پایین‌تر استروژن و سایر تغییرات و عوامل هورمونی در سنین بالاتر منجر به مو‌های نازک‌تر و کم‌تر می‌شود. مردان تا ۷۰ سالگی به تولید آندروژن ادامه می‌دهند و این در حالی است که هورمون‌های زنان با یائسگی در حدود ۵۰ سالگی کاهش می‌یابد.

منبع
Live Science

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا